Het dancefestival Tomorrowland viert dit jaar zijn tiende verjaardag en dat zal iedereen geweten hebben. Met de komst van het tweede weekend verdubbelt de organisatie zomaar eventjes haar capaciteit.  “Het is gewoon het coolste festival ter wereld.”

Tomorrowland zal dit jaar elke dag bijna zestigduizend mensen verwelkomen in hun wereld van total madness. Tijdens zijn tienjarige bestaan is Tomorrowland enorm gegroeid en heeft het vele internationale prijzen gewonnen. Het publiek groeide fenomenaal in aantal en evolueert ook mee met de organisatie.

“Coolste festival ter wereld”

De feestvierders komen werkelijk uit alle hoeken van de wereld om te genieten van de muziek en de sfeer. Omar Vidaña en Elena Romero uit Mexico bijvoorbeeld: zij trekken een maand door Europa om te vieren dat ze twee jaar samen zijn en allebei afstudeerden. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om een weekendje Tomorrowland mee te pikken.  “Het is gewoon het grootste en coolste festival ter wereld”, legt Omar uit.

Verschillende internationale festivalgangers kwamen met het partyvliegtuig, maar sommigen hadden er een ellendige tocht voor over. Guy Grotty uit Australië kwam met enkele vrienden vanuit Londen met de wagen. Uit liefde voor de muziek zaten ze tien uur in een snikhete auto. “Maar het was het waard: de artiesten zijn gewoon fantastisch”, aldus Guy.

Full Madness Pass

Tickets zijn al vanaf dag 1 uitverkocht, al waren er de voorbije weken nog heel wat gelukkigen die een gat in de lucht sprongen toen ze een full madness pass wonnen. De Nationale Loterij bijvoorbeeld gaf bij de voorbije Lotto-trekkingen 200 duotickets voor één van de weekends, met overnachting op camping Dreamville.

Céline Degreve en Chloë Goethals, allebei 25 en aan hun vijfde editie toe, waren bij de gelukkigen. Het is het de eerste keer dat de vriendinnen op de camping blijven slapen. “Ik was op vakantie in Turkije toen ik te horen kreeg dat ik een ticket gewonnen had, ik heb er de hele winkelstraat bijeen gegild”, vertelt Céline.

In Dreamville zijn heel wat voorzieningen, maar Chloë en Céline hebben zware tassen mee. “We zijn voorbereid op alles”, lacht Chloë. “We wisten ook niet dat de tent volledig uitgerust zou zijn, we dachten dat er enkel een matras voorzien was.” Bij een Easy Tent hoort echter een luchtmatras, slaapzakken, stoeltjes, kussentjes en – jawel - elektriciteit.

Tot in de vroege uurtjes gaat het feest gewoon verder op het kampeerterrein temidden van de vele tentjes. “We hebben weinig geslapen”, zegt Céline. “We hebben hier gezellig met onze buren voor ons tentje gezeten met wat muziek erbij. Om half vier zijn we gaan slapen, maar om zes uur waren we alweer wakker door de warmte.”

Zwemmen niet toegelaten

De Nationale Loterij heeft ook een eigen podium: het Dream Island, volledig omringd door water. Helaas is zwemmen niet toegelaten: er zou iets in het water zitten. Er zit niets anders op dan zweten en puffen van de hitte. Toch gaat de massa springend uit haar dak op beats van grote namen als Skrillex, Netsky, David Guetta en Dimitri Vegas & Like Mike.

In de vroege namiddag was hier al een gezellige drukte, later op de avond barst het feest in alle hevigheid los. We worden gelukkig toch ietwat verkoeld door grote kannonen die een fijne waternevel over de massa sproeien. We spotten verder nog een nieuwe trend op het terrein: de GoPro. Dat dure ding monteer je liefst nog op je hoed of op een lange stok zodat je camera steeds boven de massa uitkijkt. Morgen ongetwijfeld op YouTube, al kan je ’s avonds ook terecht op de site voor Tomorrowland TV. Opdat thuisblijvers niets moeten missen.

© 2014 – StampMedia – Emily Van Campenhout, foto’s: Mathias Peeters


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 19/07/2014