Vlnr.: Emily Van der Veer, Lotus Li en Ann Li. © Untold Asian Stories

Aziatische hapjes, Aziatische films en veel aanwezigen met Aziatische roots. Dat zagen de gasten op 11 september in Blauwput in Leuven. Daar organiseerde Untold Asian Stories haar allereerste evenement. "Representatie vormt de lens waardoor anderen naar een bepaalde gemeenschap kijken, maar ook hoe deze groep naar zichzelf kijkt."

De organisatie werd nog maar net opgericht door Emily van der Veer, Lotus Li en Ann Li, drie jonge vrouwen met Aziatische roots. Allemaal snakken ze naar meer en betere representatie van de Aziatische gemeenschap in ons land. Er bestaat volgens hen nog altijd een grote culturele barrière tussen verschillende bevolkingsgroepen. Die wordt in stand gehouden door schadelijke stereotypen, wederzijds onbegrip en de nodige dosis fake news. Voor de Aziatische gemeenschap deed de coronacrisis daar nog een flink schepje bovenop.

Untold Asian Stories stelt zich dan ook als doel Vlamingen met een Aziatische achtergrond te verbinden met andere Vlamingen, maar vooral met hun eigen roots en met elkaar. “Representatie is belangrijk”, zeggen de oprichtsters. “Het vormt niet alleen de lens waardoor mensen naar een bepaalde gemeenschap kijken, maar ook hoe deze groep naar zichzelf kijkt. We willen aan de hand van alledaagse verhalen een inkijk geven in het leven van de Aziatische gemeenschap in Vlaanderen om misverstanden over onze gemeenschap bij te sturen.”

De opening night was alvast een overweldigend succes. De organisatoren mochten een vijftigtal mensen verwelkomen, waaronder cartooniste Christina De Witte (Chrostin) die het publiek even te woord stond. Plannen voor volgende edities zitten in de pijplijn.

Meer info: www.untoldasianstories.be.

vorige volgende