Eind oktober 2011 leefden coole stadsjongens en -meisjes zich helemaal uit tijdens een dance battle in de Arenbergschouwburg. De dansploeg Crazy Alliance uit Charleroi won de Out Of The Box-wedstrijd, georganiseerd door Sihame El Kaouakibi. De allereerste urban dance productie Cinderella, an urban fairy tale, ging ook in première.

De eerste professionele Antwerpse dansgroep Let's Go Urban zorgde met steun van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad voor een heus spektakel in de Arenbergschouwburg. Het Antwerps jong talent pakte uit met de eerste nationale artistieke urbandancecompetitie en -productie. De winnaar sleepte de prijs van 3.000 euro in de wacht. Dat bedrag zorgt voor een artistieke, logistieke en administratieve ondersteuning. "Niemand wordt aan zijn lot overgelaten. Het voor- en natraject van de deelnemers is voor mij zeer belangrijk. De jongeren moeten kansen krijgen en daar zorg ik voor", aldus organisatrice El Kaouakibi.

Durf Out Of The Box te denken

Uit de dertig inzendingen selecteerde El Kaouakibi negen dansgroepen die voldeden aan het out of the box-denken. "De selectie ging vrij snel. Aan de dossiers kon ik zien of de dansgroepen een open visie en artistieke talenten hebben. Een dansgroep kan zeer goed zijn in wat ze doen, maar als het ontbreekt aan een artistieke visie, kan ik ze niet doorlaten. Ook al heb ik veel respect voor wat ze doen."

Out Of The Box is een prestigieus dansmoment. "Ik vind de urban dance room even belangrijk als het theater. Het bottom up-principe draag ik hoog in het vaandel. Hiërarchie ken ik niet. Respect geven is gelijk aan respect krijgen. Iedere danser heeft talenten en moet de kans krijgen zich te ontplooien. Zonder dansende stadsjongeren zou er geen theater zijn."

Clichés doorbroken

De première van de allereerste urban dance productie Cinderella, an urban fairy tale scoorde bij jong en oud. "Tijdens onze eerste samenwerking met de Vlaamse Opera sprak ik met balletlerares Linda Baclaine over de mogelijkheden voor een eigen productie. Meteen borrelden heel wat ideeën naar boven. Ik hou van sprookjes, vooral van de thema’s en de uitdagingen die erin zitten", glundert El Kaouakibi.

Het Assepoestersprookje kreeg een nieuw jasje. "In de urban dance productie doorbreken we de clichés. Enkel in het begin zijn er clichés te zien, daarna volgt het artistieke werk." Een jong team bewerkte het thema en de muziek van Prokovjefs meesterwerk tot een voorstelling waarin acht dansers het sprookje van Assepoester vertaalden naar de alledaagse werkelijkheid.

Urban dance, wat?
Urban dance is een verzamelnaam voor dansstijlen die ontstonden buiten de dansstudio's, op informele plaatsen zoals op straat en in dancings. Ze zijn vaak improvisoir en sociaal van aard. Naast originaliteit en individualiteit is de interactie met de toeschouwers en de andere dansers zeer belangrijk. Het stadsdansen omvat onder meer breakdance, hiphop, popping, locking, house dance, ... Veel dansstijlen ontstonden in de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten.

© 2011 - StampMedia/Plantijn - Sharon Van Den Ouweland