“Jij kunt dat niet, want je hebt maar BSO gedaan.” Dat is wat de Diepenbeekse Lisa Smets (30) hoorde wanneer zij haar droom uitsprak om hogere studies aan te vatten. Ze begon met BSO en geeft inmiddels zelf les aan studenten.

Lisa Smets.

“Vanaf het vierde middelbaar ben ik gestart in de richting verzorging”, begint Lisa Smets haar verhaal. “Hierin heb ik ook een zevende jaar thuis- en bejaardenzorg gedaan. Hierna ben ik aan de HBO5-opleiding verpleegkunde gestart. Na het behalen van mijn diploma ben ik deeltijds gaan werken bij het Wit-gele kruis en heb ik de brugopleiding tot bachelor in de verpleegkunde bijgedaan.”

Daarna zette ze een nieuwe stap in haar groeiproces. “Ik werkte ondertussen als zelfstandig thuisverpleegkundige en ging dit combineren met de specifieke lerarenopleiding. Na één jaar studeerde ik af”, vervolgt Lisa Smets. Het is voor haar het bewijs dat je vooral naar je hart moet luisteren.

Uitdagingen
“Vaak kreeg ik te horen: “Ga jij dat wel kunnen, want je hebt toch maar BSO gedaan?” Dat vond ik enorm pijnlijk, maar ik probeerde het altijd om te buigen naar iets positiefs. We zullen zien. “Wie niet waagt, wie niet wint”, antwoordde ik dan.

Lisa Smets heeft eerst voor de HBO5-opleiding gekozen. “Ik wilde wat meer zekerheid en deze tussenstap hielp daarbij. Bij de bacheloropleiding vond ik het vooral handig dat ik al praktijkervaring had. Dat heeft mij enorm geholpen tijdens onder andere de stages”, vertelt ze. “De grote leerstofdelen waren dan weer een grote uitdaging. In een beroepsopleiding in het middelbaar wordt er niet verwacht dat we een hele cursus kennen. Ik heb het in het begin dan ook erg moeilijk gehad met al die leerstof bij te houden en te verwerken.”

“We vormen vaak te snel een beeld van iets of iemand en dit beeld is vaak foutief”

“Bij de start in het hoger onderwijs heb ik mezelf ook wat terughoudend gedragen uit angst. Ik werd zwaar gepest in het middelbaar. Dat heeft een bepaald effect op mij achtergelaten. Eens dat de juiste vrienden had gevonden, kon ik genieten van mijn studententijd.”

Droomjob
“Ik wou meer betekenen voor studenten zoals ik. Vooral voor studenten die altijd maar te horen kregen of krijgen dat ze iets niet zouden kunnen omwille van hun opleidingsniveau”, zegt Lisa Smets. Tegelijk heeft het altijd al wat in haar gezeten om leerkracht te worden. “Ik babbel heel graag en dat was hier heel mooi meegenomen, uiteraard”, lacht ze.

Smets werkt momenteel als leerkracht en stagebegeleider binnen de HBO5-opleiding verpleegkunde. “Ik geniet ervan om voor de klas te staan en de leerstof op mijn manier te kunnen en mogen overbrengen, maar het meest geniet ik van de stagebegeleiding.”

Wat Lisa Smets leerde in het BSO en wat voor haar nog altijd een meerwaarde is in het leven? “Heel veel! Geef mensen een eerlijke kans. We vormen vaak te snel een beeld van iets of iemand en dit beeld is vaak foutief. Sta open om anderen te leren kennen en geef hen de kans om te laten zien wat zij kunnen.”

vorige volgende