Nicolas Maduro, president van Venezuela, onthulde zijn plannen om het aantal Amerikaanse diplomaten in zijn land te verminderen. Ook moeten Amerikaanse toeristen voortaan in het bezit zijn van een visum als ze het land bezoeken. De aankondiging markeert een nieuw dieptepunt in de relatie tussen de twee landen.

Maduro nam de maatregelen naar eigen zeggen om te voorkomen dat de VS zich moeit met de politieke gang van zaken in Venezuela. Momenteel verblijven ongeveer 100 Amerikaanse diplomaten in het land, waarvan een groot deel zijn koffers zal moeten pakken. Omgekeerd werken in Washington DC 17 Venezolaanse diplomaten.

De andere sanctie die Maduro aankondigde, zorgt ervoor dat Amerikaanse toeristen hetzelfde moeten betalen als Venezolanen wanneer zij naar de VS reizen. Maduro beriep zich op het gelijkheidsbeginsel tussen verschillende staten van de Verenigde Naties, dat tijdens de conventie van Wenen werd opgesteld. Een tweede reden voor het invoeren van de visa, was de arrestatie van een Amerikaanse piloot die volgens Maduro aan een spionagemissie bezig was.

De Venezolaanse president kondigde ten slotte een derde maatregel aan. “Enkele politieke leiders uit de VS hebben zich schuldig gemaakt aan grove schendingen van de mensenrechten en zijn bijgevolg niet welkom in Venezuela omdat het terroristen zijn”, aldus Maduro. Het gaat onder meer om George W. Bush en Dick Cheney, maar ook enkele Amerikaanse senatoren en congresleden met Latijns-Amerikaanse roots mogen Venezuela niet meer binnen.

Dalende populariteit

In eigen land ligt Nicolas Maduro zwaar onder vuur. Venezuela kampt met zware economische problemen en de jaarlijkse inflatie bedraagt 60%. Ook heeft het land een van de hoogste moordcijfers ter wereld. Genoeg voer voor de oppositie om grote betogingen te organiseren, die bloedig worden neergeslagen door de politie. De laatste twee maanden kwamen bij protesten ten minste veertig mensen om het leven.

De strenge houding van Maduro ten opzichte van de VS kan gezien worden als een poging om zijn positie te verstevigen bij zijn eigen bevolking, aangezien het Venezolaanse volk het niet begrepen heeft op de Amerikanen. De nieuwe maatregelen zijn een hindernis zijn voor (Amerikaanse) zakenlui die uit zijn op de gigantische voorraad olie in de Venezolaanse grond.

Die olie is wellicht de reden waarom Maduro op zijn hoede is voor Amerikaanse inmenging. Hij suggereerde enkele keren dat de Amerikanen een coup voorbereiden, om zo zeggenschap te krijgen over de olievelden. Venezuela heeft de tweede grootste oliereserves ter wereld na Saudi-Arabië.

In de voetsporen van Hugo Chávez

Hoe onpopulair Maduro nu is, zo geliefd was zijn voorganger Hugo Chávez. De voormalige Venezolaanse president overleed in 2013 aan de gevolgen van kanker. Maduro was vicepresident tijdens de laatste jaren van Chávez’ presidentschap en behoort tot dezelfde politieke partij, de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela.

Maduro probeert de populariteit van Chávez te erven door vergelijkbare maatregelen te nemen. Tijdens een vorige diplomatieke rel in 2010 zette Hugo Chávez alle VS-diplomaten het land uit. Maduro benadrukt regelmatig zijn liefde en politieke eensgezindheid met zijn voorganger en houdt speeches voor gigantische posters van Hugo Chávez.

Maduro mist echter persoonlijkheid en charisma, wat Chávez in overvloed had. Het is daarom afwachten hoe de Venezolaanse bevolking zal reageren op de recente maatregelen.

© 2015 – StampMedia – Wout Donckers