ANTWERPEN - De deelnemende fotografen op Kunstbende lopen rustig rond tussen de foto's van hun tegenstanders. Terwijl de jury hen een voor een ondervraagt, vertellen ze over hun verwachtingen.

Water

Ine Pandelaers (16) toont vandaag voor de eerste keer haar foto's aan het grote publiek. Ze is zenuwachtig voor wat de jury zal zeggen, maar ze heeft een goede uitleg klaar. “Het was een gevoel dat ik heb proberen uit te drukken”. Ine zat middenin een ruzie met haar broer, een ruzie waar ze geen vat op had. “Ik kon er niets aan veranderen en voelde me daarom onder water gedrukt.” Om dat gevoel te vatten in een beeld, maakte ze onderwater close-ups. Het zijn straffe beelden die duidelijk weergeven wat ze bedoelt.

Op enkele meters van de onderwater close-ups drijven foto's in tot de rand gevulde vazen. “Ik vind het leuk om foto's te maken van voorwerpen die in het water drijven”, vertelt Oona Briers (17). Het is de eerste keer dat Oona meedoet met Kunstbende, maar met de manier waarop ze haar werk voorstelt, lokt ze de aandacht van veel bezoekers. “Er zit geen echt verhaal in mijn werk, maar het gaat om het experimenteren met water.”

Studeren en Kunstbende

Er is natuurlijk meer. Veel meer. Zo zijn Jozefien Van der Aelst en Tosj Engelsma, beide zeventien en beide al een tijdje intensief bezig met fotografie, erin geslaagd om voorwerpen leven in de blazen. Hun foto's geven ons het gevoel dat we bespied worden. Voor Jozefien is het niet de eerste keer dat ze deelneemt aan Kunstbende. Vorig jaar werd ze derde in de categorie fotografie. Tosj studeert fotografie en vond tussen het maken van de vele opdrachten toch nog tijd om een beeld vast te leggen voor deze voorronde.

Hoog niveau

Alle kandidaten zijn klaar voor de jury, maar misschien iets minder voor hun tegenstanders. “De concurrentie is groot”, is het algemeen besluit. Volgens Jozefien Van der Aelst, die al drie keer meedeed met Kunstbende, zijn de foto's van de anderen dit jaar beter dan de vorige jaren. Er is duidelijk een bepaald niveau waaraan voldaan wordt.

© 2013 – StampMedia - Thelma Remmerie – foto: Vincent Tillieux


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 10/03/2013