Vanaf 30 april loopt de expositie 'De Burcht. Verdwenen stadskern van Antwerpen' in Museum Mayer van den Bergh. De tentoonstelling schetst een beeld van de historische wijk rondom kasteel het Steen.

De Burchtwijk moest rond 1885 plaatsmaken voor het recht trekken van de Schelde en de aanleg van de huidige kaaien. Daarbij verdwenen de meeste straten, pleinen en panden. Het toenmalige centrum van Antwerpen bevond zich in deze buurt rondom het Steen.

Het uitgangspunt van deze tentoonstelling is een smeedijzeren slot uit de verzameling van Fritz Mayer van den Bergh. Dit slot kwam in 1889 in het bezit van Mayer van den Bergh na opgravingen aan de vroegere rechtbank. Naast van den Berghs relikwieën uit de oude stadskern krijgen ook andere collecties hun plaats.

Rijke verzameling

Verschillende Antwerpse musea brengen voor deze tentoonstelling stukken uit hun collecties samen. Het Museum Mayer van den Bergh en het Museum Vleeshuis tonen archeologische vondsten uit de Burchtwijk. Aquarellen en tekeningen afkomstig van het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet vervolledigen de expo.

De prenten en objecten tonen hoe de buurt door de tijd evolueerde. De kijker komt meer te weten over enkele belangrijke locaties binnen de Burcht: de Vierschaar (de voormalige rechtbank), de Sint-Walburgiskerk, het Reuzenhuis, het Steen, de Werf en de Vismarkt. Zo kan de bezoeker proeven van het Antwerpen van toen.

© 2011 - StampMedia/Plantijn - Jules Hugal