De hedendaagse jeugd is anders dan de kinderen van pakweg tien jaar geleden. Ze worden ook wel de generatie F of Facebookgeneratie genoemd. Ze zijn opgegroeid met sociaalnetwerksites, computer, smartphones en PlayStation. Is er werkelijk een verschil met vroegere generaties?

De 12-jarige Iris Ibens is een voorbeeld van die generatie F. Zij geeft toe niet vaak buiten te spelen. In haar straat durven de auto's stevig gas te geven, dus op straat spelen is ook simpelweg gevaarlijk. Maar zelfs in de tuin speelt ze niet zo vaak. "In de zomer spring ik wel eens op de trampoline, maar ik speel meer op de computer en met de Wii", zegt ze.
Net zoals haar leeftijdsgenoten heeft ze een Facebookaccount. "Ik reageer op berichten van vriendinnen, maar ik speel vooral spelletjes op Facebook." Geregeld is Iris aan het chatten, maar haar vriendinnen ontmoet ze liever in het echt.

Spelen met een scherm

"Spelen betekent tegenwoordig spelen met een scherm", zegt haar vader. "Met echt speelgoed spelen is bijna een straf. Na amper een half uurtje vragen ze dan of ze mogen stoppen." Hij vindt ook dat er steeds minder speelpleintjes zijn voor kinderen. "Als er een speelpleintje in de buurt is, zullen kinderen sneller samenkomen om met elkaar te spelen."

In vergelijking met de hedendaagse twintigers zijn deze kinderen opgegroeid met technologie. In het gezin van Eline Verhoeven (20) kocht voor het eerst een computer toen ze acht jaar oud was. Ze speelde er wel eens een spelletje op, maar al snel had ze de computer steeds vaker nodig voor school.

Technologie, niet meer weg te denken

Psychiater Dirk De Wachter bevestigt dat we ons een leven zonder computer niet meer kunnen voorstellen. "Het is een belangrijk deel van ons leven geworden, zowel voor jongeren als ouderen", zegt hij. Toch mogen we het verschil in generaties niet veralgemenen. "Het is nooit zo zwart-wit als het lijkt", beweert de professor.

De Wachter noemt de rol van ouders en vrienden cruciaal in het verstandig omgaan met technologie. "Belangrijk is als ouder computer, gsm, smartphone of Facebookaccounts zeker niet te verbieden. Spreek erover met je kinderen en probeer erachter te komen waarmee ze bezig zijn. Spreek er open over, maar doe het zeker niet op een controlerende manier."

© 2012 - StampMedia - Lynn Symons


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 03/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 03/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 03/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 03/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door JeugdWerkNet op 03/02/2012