Op dinsdag 15 juli speelden volwassenen verstoppertje in Wilrijkse vestiging van Ikea. Een idee van Elise De Rijck, die dat absoluut gedaan wou hebben voor ze 30 wordt. Dertigersvrees is een bekend fenomeen, maar heel wat deelnemers stelden ons gerust: “30 worden is absoluut niet erg.”

Elise De Rijck heeft een panische angst om dertig te worden. Voor zij op tram 3 stapt, heeft zij nog een bucket list die dringend afgewerkt moet worden. Vandaag was het tijd om punt zeventien van de lijst te schrappen: verstoppertje spelen in de Ikea. De meubelzaak werkte mee na het eclatant succes van haar oproep op facebook.

Natuurlijk stond Elise deze ochtend niet alleen in de Wilrijkse vestiging van Ikea. Elk uur werd een groep van vijftig deelnemers de winkel ingestuurd om zich in alle uithoeken van de toonzaal te verstoppen. Stipt om 10 uur werd het startschot gegeven en kregen de deelnemers tien minuten tijd om één te worden met het Zweedse meubilair.

"Wachten op mijn pensioen"

Het is de dertigersvrees die vandaag honderden mensen naar Wilrijk gelokt heeft. Toch lijkt de angst voor de grote 3 toch niet bij iedereen zo diep te zitten. “Ik vond dertig worden eigenlijk niet zo erg. 29 was een pak erger omdat iedereen u op dat moment plaagt met het feit dat je bijna dertig bent”, verklaart de 41 jaar jonge Els Opdenbergh. “31 vond ik pas verschrikkelijk! Niemand die u daarvoor waarschuwt. Je bent daar niet op voorbereid.”

Volgens de 42-jarige Karin De Laet maken de twintigers zich daar veel te veel zorgen over. “30 is absoluut niet erg. Dan begint het leven pas. 40 voelde bijna als het einde van de wereld. Op die dag begin je jezelf oud te voelen. Ik had toen ook het gevoel dat ik afgeschreven was. Vanaf nu is het eigenlijk enkel nog wachten tot mijn pensioen (lacht).”

Tussen knuffels

In elke kast en achter elk douchegordijn hoorde je iemand gniffelen. Onze schuilplaats bleek een schot in de roos. In een bak onder een dikke laag knuffels zou het geen moeite moeten zijn om 45 minuten verstopt te blijven en als winnaar naar huis te gaan. Helaas bleek onze verstopplaats na een goede twintig minuten toch niet zo waterdicht als gehoopt. Al hebben de knuffels toch geholpen om als zesde best gecamoufleerde deelnemers te eindigen.

Met meer dan 500 spelers was de stunt een groot succes. “Dit is echt wel een droom die in vervulling gaat. Maar ik heb niet veel tijd om na te genieten. Vrijdag wordt het volgende punt al van de lijst geschrapt. Dan laat ik mij hypnotiseren,” vertelt een glunderende Elise tussen twee partijen verstoppertje door.

Wereldreis en taartengevecht

Naast het hypnotiseren en het verstoppertje spelen staan ook nog onder andere een moddergevecht en een taart in iemands gezicht gooien op het programma. Ook andere deelnemers aan het spelletje hebben zo hun eigen bucket list al opgesteld. Opdenbergh: “Ik zei altijd dat ik een wereldreis wou ondernemen voor mijn dertigste. Toen ik 29 was heb ik die wens dan ook vervuld. Zo heb ik mijn dertigste verjaardag in Bali gevierd, halverwege mijn reis. Ik kon mij geen perfectere plaats daarvoor inbeelden,” vertelt, nadat zij op het nippertje nog tussen een hoop gele Ikea-zakken gevonden werd.

Een wereldreis blijkt bij veel deelnemers een droom te zijn, maar ook minder alledaagse wensen, zoals “eens een lifter meenemen” of een taartengevecht in een bos zijn dingen die mensen voor hun dertigste verjaardag wel eens willen doen. Een vriendin van Elise wil graag “iemand vol in zijn gezicht slaan”. Benieuwd of daar ook een facebookgroep voor gaat opgericht worden.

© 2014 – StampMedia – Dominic Zehnder


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 15/07/2014