Alles is weer zoals vroeger. Ik heb mijn iPhone en ik mag hem gebruiken zoals het hoort. Onbeperkt Facebook checken, tweeten, Instagram openen, het nieuws checken,... Ik ben weer helemaal mee. Ik moet er wel aan wennen dat ik weer alles kan gebruiken, dat ik alles kan opzoeken op elk moment.

Sociaal leven on hold

Nu ik de veertig dagen gehaald heb, blik ik even terug. Die veertig dagen zijn wel voorbijgevlogen maar het was niet altijd even gemakkelijk. Ik vond vooral Whatsapp missen het ergste. Het leek precies of ik een deel van mijn sociaal leven on hold had gezet. Ik weet dat dat wat overdreven klinkt, maar het voelde af en toe zo.

What’s new?

Nieuwsapps die ik niet op eender welk moment kan opendoen, dat stoorde mij ook vaak. Als je een Master Journalistiek studeert, is het wel uiterst belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de actualiteit. Ik heb gemerkt dat dat niet altijd het geval was omdat ik die apps niet kon gebruiken. Je kruipt ook niet elke avond voor je computer om alle nieuwsfeiten na te kijken. Vaak heb je tijd te weinig en dan zijn die apps ideaal. Als je onderweg bent, snel het nieuws checken of even kort voor het slapen gaan de nieuwsapps overlopen. Zo blijf je toch meer up to date.

Ook mijn bankapp en af en toe Google Maps om de kortste weg te zoeken, heb ik bij momenten gemist. Soms was dat vloeken maar die apps zijn ook niet levensnoodzakelijk. Het waren maar veertig dagen, natuurlijk…

Positieve noot

Ik heb het soms lastig gehad, maar er zijn ook positieve noten. Ik heb zes boeken gelezen tijdens de vastenperiode. Ik heb niet als een gek zitten lezen, maar op de bus en tram of in bed. En kijk, ik ben weer zes (goede) boeken ‘rijker’. (‘Ijstijd’ van Maartje Wortel is trouwens een échte aanrader!) Ook heb ik kunnen nadenken over een soort van smartphone-etiquette zodat andere mensen weinig last ondervinden van smartphoners. Hier nog eens een overzichtje:

Nathalies smartphone-etiquette

  1. Gij zult niet gsm’en aan tafel
  2. Gij zult niet roepen tegen uw mobieltje
  3. Gij zult geen foto’s trekken van uw eten
  4. Gij zult niet tokkelen op uw smartphone in bed als uw partner naast u ligt
  5. Gij zult uw baby niet dagelijks delen op sociale media
  6. Gij zult geen Facebookprofiel aanmaken van uw baby
  7. Gij zult niet zoveel selfies trekken
  8. Gij zult geen sociale media checken tijdens het studeren
  9. Gij zult uw e-mails niet meer checken dan nodig is
  10. Gij zult uw smartphone liefhebben

Het was een leuk avontuur. Ik weet niet of ik het nog eens opnieuw zou doen. Als ik ooit nog eens ga vasten, zou ik all the way gaan: absoluut geen internet en geen smartphone. Maar volgend jaar hou ik het misschien gewoon bij veertig dagen zonder vlees ;)

Alvast bedankt aan iedereen die mij gesteund heeft en mijn berichten heeft gelezen! THANKS!

Tot de volgende!

© 2014 – StampMedia – Nathalie Schlenker