Van 10 tot 17 februari vindt de Vlaamse week tegen pesten plaats. Naar aanleiding hiervan bracht de vzw Zinloos Geweld het educatieve spel 'VlinderNet' uit. Dit gezelschapsspel leert jongeren van 10 tot 15 jaar omgaan met cyberpesten.

VlinderNet werd ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Magelaan, Netlog en Clicksafe. Het is de opvolger van VlinderSlag, een gelijkaardig spel over geweld en agressie. Vanuit het onderwijs kwam een enorme vraag naar lesmateriaal rond cyberpesten. Vorig jaar werd het project voor de eerste keer voorgesteld aan de Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet.

Cyberpesten in cijfers

Uit onderzoek blijkt dat bijna 23% van de jongeren tussen 15 en 19 jaar oud zich wel eens schuldig maakt aan cyberpesten. Met VlinderNet wil de vzw dit onderwerp bespreekbaar maken onder jongeren en tonen welk effect pestgedrag kan hebben op slachtoffers. Cyberpesten is pijnlijk actueel. Vorig jaar stapte het 16-jarige meisje Lisa uit het leven, nadat ze gepest werd. Haar broer Thibault richtte een Facebookgroep op tegen pestgedrag. Begin dit jaar maakte een 14-jarig meisje uit Australië een einde aan haar leven na herhaaldelijke pesterijen op Facebook.

Het pesten wordt vaak te laat opgemerkt: 7 op 10 ouders weten niet dat hun kind online gepest wordt. Jongeren durven hun ouders niet altijd in vertrouwen te nemen. Ze vrezen dat hun ouders geen tijd hebben om te luisteren of hun klachten niet serieus nemen.

Allesbehalve cool

De acteur Steph Goossens schaart zich achter het initiatief. Hij werd vroeger zelf gepest: "Zo'n gedrag is echt niet cool. Eigenlijk zijn diegenen die pesten zielig. Maar een jongere van 15 ziet dat helemaal niet zo. Iedereen wil er op die leeftijd immers bij horen en wanneer dat niet lukt, voel je je allesbehalve ok."

In de prijzen

Naar aanleiding van de week tegen pesten vonden er nog verschillende andere evenementen en acties plaats. Zo werd 7 februari uitgeroepen tot de Europese dag voor veilig internet. In België werd die campagne gecoördineerd door Child Focus. De organisatie reikte de 'e-safety awards' uit aan de beste Belgische website voor jongeren en aan de beste website gemaakt door jongeren zelf. Jongerengids en JAVI.tv werden beloond.

De jongerenjury van de Vlaamse Scholierenkoepel reikte op vrijdag 10 februari de 'Pesten, dat kan niet!'-prijs uit aan het Heilig Hartcollege in Tervuren. De school ontving de prijs onder andere voor zijn ludieke postercampagne tegen pesten. Vorig jaar sleepte het Sint-Pietersinstituut Zevendonk in Turnhout die prijs in de wacht met het BLOOS-project (Blij Op Onze School). Maandag 13 februari brachten prins Filip en prinses Mathilde een koninklijk bezoek aan die school.

Donderdag 16 februari deed heel Vlaanderen de Move Tegen Pesten. Dat is een initiatief van kinder- en jongerenzender Ketnet. Ze riepen alle Vlaamse scholen op om tegelijkertijd mee te dansen met het 'Move Tegen Pesten'-lied.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op www.preventiezelfdoding.be of  via het gratis telefoonnummer 02 649 95 55

© 2012 - StampMedia - Stef Vananderoye


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 16/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 16/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 16/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Zap Magazine op 16/02/2012