Donderdag is het Studay op 't Eilandje, dus hoog tijd voor een voorbeschouwing. Dat doen we door terug te blikken. Onze reporter trok vorig jaar naar de Waagnatie en trof er bonkende beats, kleurrijke vaandels en ladderzatte studenten aan. StuDay: het laatste feestje van de festivalzomer, het eerste van een academiejaar vol fuiven.

“Gunther! Kunnen wij misschien eerst ergens drank gaan halen?”. Enkele boomlange studenten stoppen al fietsend bruusk ter hoogte van het tankstation aan de Waagnatie. Het is misschien niet de meest romantische locatie om je om half vier te gaan bezatten. Maar pinten aan de helft van de prijs die je op StuDay betaalt? Dat moet je studenten geen twee maal zeggen.

Te vroeg voor enthousiasme

Een halve kilometer van het tankstation ligt sinds 2013 de festivalsite van StuDay. Opgesteld aan de oevers van de Schelde, niet zo gek ver van de Antwerpse haven. De raffinaderijtorens zijn vanop het terrein zelfs zichtbaar. Voordien was het Zuid negen jaar lang de locatie van het studentenfestival.

Voor de ingang zoeken enkele Velo-gebruikers hopeloos naar een station om hun fiets in te klikken. Helaas, van het MAS tot het Hessenplein zijn alle Velo-stations volzet. Eerste les: als je met de stadsfiets komt: kom op tijd, want anders ben je te voet nog sneller.

Op de mainstage geeft Coely intussen het beste van zichzelf. De zware hiphopbeats knallen door de boxen, maar kunnen de aanwezige studenten niet meteen enthousiast maken. Op de grond zitten en pintjes drinken is voorlopig het devies. Pintjes drinken tot de muziek als muziek in de oren klinkt.

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157648199097556/

Reclamefestival

De aanwezige randanimatie profiteert alvast van de vele, nog nuchtere, studenten. KBC, Mentos, Xerius en Coca-Cola: allemaal hebben ze een standje opgesteld langs het festivalterrein. StuDay is vooralsnog een groot reclamefeest en dat blijft het tot de studenten een kauwgomfabrikant niet meer van een bank kunnen onderscheiden en de commerciële reuzen noodgedwongen hun standje moeten sluiten.

Pas tegen zes uur draait het festival op volle toeren. Zij die goed zijn ingedronken, lopen met de nodige gebaren langs een festivalreportster. “Vive la Belgique!” roept een aantal Erasmus-studenten. “Jullie Belgen weten wat feesten is”, krijgt een duidelijk opgewonden Fransman eruit.

Lang niet iedereen is hier om zich te bezatten. Sommigen komen gewoon een kijkje nemen. “Als het niet interessant genoeg is, ga ik seffens terug naar huis”, stelt filmstudente Camille. Op de achtergrond hijsen studenten de vlag van hun studentenvereniging, want ook dat is StuDay. Vaandelzwaaien en zingen of een potje voetbal tussen Klio en Lingua: het kan allemaal.

VIP

Een heel andere sfeer heerst in de VIP-tent. Terwijl Cookies and Cream de gillende meisjes onder een prachtige zonsondergang moeiteloos om de vinger windt met tal van covernummers, doen de VIP’s, waarvan een groot deel de studentenleeftijd ruim overschrijdt, zich te goed aan miniwraps, penneschotels en crème brûlée. Heel wat anders dan het fastfood dat de studenten op het terrein naar binnen spelen. Slechts een dunne wand van Heras-hekken en een geblokte securityman scheidt deze twee verschillende werelden.

Nadat Clement Peerens Explosition alle foormannen en -wijven doet meezingen en DJ Licious & Friends de mainstage laat ontploffen, worden de lichten op de site gedimd. StuDay is voorbij, de nacht nog niet. De Antwerpse horeca voelt het kriebelen in de kassa.

“Gunther, gaan we nog ergens drank halen?!”

© 2014/2015 – StampMedia – Jef Cauwenberghs



Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 23/09/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 23/09/2015