© Facebook/Etana

Wie verzot is op de Jamaicaanse muziekcultuur, kon afgelopen weekend terecht op Reggae Geel. Met net geen 50.000 festivalgangers vierde Reggae Geel zijn 40ste editie. Wat begon als een simpele openluchtfuif, is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste Reggaefestivals in Europa. Mét girl power!

Volgens zangeres Etana opent Reggae Geel de deuren voor vrouwelijke reggaeartiesten. “Ik ben hier al eerder geweest. Reggae is pure liefde en positieve energie voor mij. Hoewel het niet zo simpel is om binnen de reggaemuziek je mannetje te staan. Een vrouw moet drie keer zo sterk zijn als een man om iets te kunnen bereiken. Tijdens mijn carrière heb ik al veel negatieve commentaar moeten slikken”, vertelt Etana.

Artieste Slongs Dievanongs is een trouwe bezoeker van het muziekfestival. “Voor mij is Reggae Geel thuiskomen. Ik kom hier al zo’n twintig jaar. Reggaemuziek is in mijn leven gekomen dankzij mijn moeder. Zij is een grote fan van Reggae waardoor ik op jonge leeftijd de muziek van Bob Marley leerde kennen.”

Slongs toont veel bewondering voor Etana. “Reggae is nog steeds een vrij mannelijke, gedomineerde cultuur”, zegt Slongs. “Etana is één van de weinige vrouwen die haar mannetje kan staan.”

Etana: “Ik word ook anders behandeld, omdat ik een vrouw ben. Er bestaan nog veel vooroordelen over vrouwelijke  artiesten binnen de reggaemuziek. Zo denken sommige mensen dat vrouwen geen clubs kunnen vullen of geen internationale carrière kunnen maken.”

Volgens haar weerspiegelt Reggae Geel een goed beeld waar de reggaecultuur echt om draait. “Het is een harde wereld, maar toch houd ik ervan. Ik moet mezelf elke dag bewijzen, maar Reggae Geel is de uitzondering op de regel”, lacht Etana.

vorige volgende