© VRT

Een Instagramvideo van de Vranckxredactie over influencers die Syrië afbeelden als ultieme vakantiebestemming lokt veel reacties uit. Niet zozeer over die influencers, wel over het feit dat VRT-journaliste Loubna Khalkhali in de video te zien is zonder haar gekende hoofddoek. “VRT NWS policy”, antwoordde Khalkhali. Reporter Lara Tytgat onderzocht wat die policy juist is.

Loubna Khalkhali, die zonder hoofddoek in de Instagramvideo verscheen, bevestigt ook aan StampMedia dat het dragen van een hoofddoek volgens het beleid van VRT NWS niet is toegestaan. VRT-woordvoerder Barbara Callier geeft meer duiding over dat beleid. “VRT NWS vraagt in lijn met haar deontologie en de bepalingen van de beheersovereenkomst en het mediadecreet een neutrale houding van medewerkers als zij een publieke rol opnemen, zoals een presentatie van Het Journaal, De Afspraak of in een video online. Dat betekent onder meer dat zij geen religieuze symbolen zoals een kruisje of hoofddoek dragen tijdens zo’n presentatie.”

“In alle andere programma’s, buiten die nieuws- en duidingscontext, kan een religieus symbool dan weer wel”, vervolgt de woordvoerder. “Zo heeft Loubna Khalkhali de VRT MAX-reeks ‘Sheroes’ gepresenteerd en droeg ze toen wel haar hoofddoek. Tijdens publieke opdrachten voor VRT NWS niet. Die afspraak is in goed overleg gemaakt. In haar persoonlijke leven draagt Loubna vaak een hoofddoek, soms ook niet. Dat behoort tot haar individuele vrijheid.”

“Als de VRT in haar beheersovereenkomst pleit voor diversiteit, vind ik dat Loubna een hoofddoek zou mogen dragen, als dat deel van haar identiteit is” – Katia Segers (politica Vooruit)

Katia Segers, politica van Vooruit en lid van de Commissie Media van het Vlaams Parlement, reageert op het antwoord van de VRT: “Ik denk dat we in onze samenleving grotere problemen hebben dan het feit of iemand al dan niet een hoofddoek draagt. Ik begrijp niet dat we nog steeds met dergelijke zaken moeten bezig zijn.”

“Te belangrijk”

“Als de VRT in haar beheersovereenkomst ervoor pleit om diversiteit te tonen, vind ik dat Loubna een hoofddoek zou mogen dragen, als dat deel van haar identiteit is. Het gaat tenslotte toch om wat ze doet, niet om wat ze draagt. Op termijn zal onze samenleving moeten evolueren en zou het niet meer mogen uitmaken of een tv-gezicht een hoofddoek draagt”, besluit Segers.

In de reacties onder de Instagramvideo zegt iemand het jammer te vinden dat Khalkhali “hiervoor (de policy van VRT, red.) gezwicht is.” De journaliste pareerde die opmerking door te zeggen dat ze voor zichzelf een afweging heeft gemaakt. “Believe me, het was niet makkelijk. Maar ik vind het te belangrijk om die verhalen en de onderdrukte stemmen te laten horen.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Laatste Nieuws op 13/06/2023.

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 14/06/2023.

Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 14/06/2023.

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg op 14/06/2023.

vorige volgende