©ysabje (Flickr)

Op 1 mei vieren we elk jaar de Dag van de Arbeid. Dit wordt door de meeste mensen als een extra dagje rust gezien en wordt al luierend in de zetel doorgebracht. Maar wat vieren we eigenlijk? En waarom juist op 1 mei? Kom het hier te weten.

1 mei door de jaren heen

In de 9de eeuw komt ene Alfred De Grote, een van de toenmalige Engelse koningen, op het idee meer stabiliteit en evenredigheid in het dagelijkse leven te brengen. Zijn voorstel: acht uur slapen, acht uur werken en acht uur ontspannen.

Flashforward naar enkele eeuwen later: de 19de eeuw. De industriële revolutie in het Verenigd Koninkrijk is niet weg te denken. Mensen verlaten het platteland en trekken naar de stad om er werk te vinden in een van de vele fabrieken. Een zekere Robert Owen heeft naast een weverij in Schotland ook een socialistische ziel. Hij zet in op het verbeteren van de levens van zijn arbeiders, wat in die tijd niet zo vaak voorkomt.

Arbeiders werken tot 13 uur per dag in erg slechte omstandigheden. In 1817 wil Owen het aantal uren van zijn arbeiders afbouwen tot 8 uur, zoals Alfred De Grote dat ooit voorstelde. Door de grote tegenstand, slaagt hij niet in zijn missie. Toch plantte Owen een zaadje en inspireerde hij mensen en organisaties met hetzelfde doel voor ogen.  

Het idee werd vooral in de Verenigde Staten goed onthaald en werd in 1884 door de nationale Amerikaanse vakbondenvereniging, de American Federation of Labor (AFL), op de agenda gezet. In Chicago, waar de industrie enorm aan het boomen was en sociale spanningen opliepen, braken rellen uit waarbij tientallen mensen het leven lieten. In 1888 wilde de AFL die strijd herdenken en daarom organiseerde de vakbondenvereniging jaarlijks op 1 mei een demonstratie. Of de dag echt een feestdag genoemd kan worden, is dus de vraag.   

1 mei 2020

1 mei is de hoogdag voor de socialistische partij, vakbond en mutualiteit. Op de Dag van de Arbeid komen ze op straat op de tonen van de Internationale, hun strijdlied. Op die manier vieren ze verbondenheid en solidariteit. Meestal gebeurt dat met de nodige toeters en bellen. Daarom was dit jaar een unicum. Door de coronamaatregelen werd 1 mei 2020 in een ander jasje gestoken. Geen parade, geen in het rood geklede sympathisanten en militanten op straat. Geen fanfares, schel gefluit of vurige spreuken.

De 130ste verjaardag van de Dag van De Arbeid, verliep volledig digitaal. Op donderdagavond 30 april was de jaarlijkse speech van sp.a-voorzitter Connor Rousseau te volgen op de Facebookpagina van de partij en die van Rousseau zelf.

Om de leegte die de parade achterliet op te vullen, kleurden sympathisanten vanuit hun kot de straten rood met alles wat ze konden vinden. Om 11 uur klonk in de grote steden de Internationale, gevolgd door opnieuw een Facebook-toespraak van Rousseau om 12 uur. Ondanks de omstandigheden, leek 1 mei 2020 toch nog een warme, solidaire dag te worden.   


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 01/05/2020

vorige volgende