Wat is volgens u het ergste dat vandaag gebeurd is?

Ik geef u even de tijd om rustig na te denken, maar ik durf te wedden dat meer dan 95 procent van u de aanslag in Parijs zal zeggen.

We bekijken enkele websites van kranten wereldwijd: De Morgen, The Washington Post, Aljazeera, The Australian , Yomiuri (Japan), Raport (Zuid-Afrika), Correio Braziliense (Braziliaanse krant), Komsomolskaya Pravda (Russische krant). Dit moet werkelijk een geweldig tragische gebeurtenis zijn. Over zowat mijn hele steekproef was dit artikel nummer 1 (dus helemaal bovenaan de website). En vaak was dit ook het meest gelezen artikel, al zijn mijn Japans en Russisch helaas niet goed genoeg om dit met 100 procent zekerheid te kunnen bevestigen.

Helaas zijn er vandaag ook enkele dingen gebeurd waarover niet wordt bericht. Gebeurtenissen van hetzelfde kaliber (of erger). Waarover heb ik het in godsnaam? Ik nodig u eerst uit om er zelf even bij stil te staan. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat u toch een paar dingen kunt bedenken.

Ik ga nu vier voorbeelden geven, een compleet onvolledige lijst, aangezien ik zelf ook niet alles weet. Voordat u naar de cijfers kijkt, schrijf gerust even op hoeveel u denkt hoeveel slachtoffers vandaag gevallen zijn. Ik beloof u dat u er ver naast zal zitten.

Wereldhonger

Eist 3,1 miljoen kinderlevens per jaar, zo’n 8.500 per dag. Het is verantwoordelijk voor bijna de helft van de kindersterfte onder vijf jaar. (Meer info vind je op http://www.wfp.org/hunger/stats.)

Oorlogen

- De burgeroorlog in Syrië eiste dit jaar al 286 slachtoffers. Dat zijn er 40 per dag.
- De oorlog in Irak blijft duren, ook in 2015. Na 7 dagen: 228 doden.
- In Zuid Soedan vielen dit jaar nog 'maar' 6 doden. Vorig jaar waren dat er maar liefst 40.000 (!). Eerlijk: wist u dat daar een oorlog aan de gang was?

Ik zou dit lijstje nog veel langer kunnen maken, maar dat is mijn punt niet. Dagelijks sterven er enorm veel mensen op een soms nog veel ergere manier. Wanneer is de laatste keer dat u iets gelezen hebt over wereldhonger? Hoe groot is de impact daarvan? Hoeveel van de zware oorlogen die op dit moment woeden, kan u opnoemen? Heeft u enig idee hoeveel slachtoffers daar vallen en/of er internationaal aan vrede gewerkt wordt?

Boos

Wat er nu in Frankrijk gebeurd is, kan ik niet anders dat verschrikkelijk noemen. Maar ik vind de berichtgeving niet meer correct. Er is iets grondig fout met de rapportering in de media. Wat is belangrijk? Ik heb vaak het gevoel dat, als ik de krant lees of naar het journaal kijk, ik enorm veel dingen mis.

Ik snap dat het lastig voor een krant om elke dag opnieuw te zeggen “Ja, er zijn weer meer als 8.000 kinderen vandaag omgekomen door te weinig voeding”. Maar het is wel hun taak om mensen ingelicht te houden over wat er gebeurt. Publiceer desnoods een lijst met cijfers van die dag, maar doe IETS. Zwijg er niet over tot er eindelijk een jaarrapport is van de VN om het er daarna nooit meer over te hebben - twee opiniestukken uitgezonderd.

Ik ben boos, boos omdat er zoveel dingen gebeuren in de wereld. Maar ik ben ook boos omdat er vaak niks gebeurt. Eigenlijk zijn we allemaal een bende hypocrieten die van sensatie houden en graag doen alsof iets heel erg is en dan niets doen.

En nu ben ik ook boos op mezelf. Omdat ik er niets aan doe, behalve dat opiniestuk schrijven.

© 2015 – StampMedia – Arne Roels