Ingrid Lieten, Vlaams Mediaminister, liet een website maken met informatie omtrent gaming. De site is niet bedoeld voor de gamers zelf, wél voor hun ouders. Daarmee wil de minister ouders wegwijs maken in de virtuele wereld van hun kroost en hen de nodige bagage meegeven om acties te treffen bij problemen.

Verslaving, geweld, bloed en oorlog zijn dankbare onderwerpen voor game ontwikkelaars. Deze thema’s bezoedelen volgens sommigen de (onschuldige) geesten van jongeren leiden hen op het slechte pad. Voorbeelden zoals Amerikaanse jongeren die na het spelen van GTA (Grand Theft Auto) buiten in het wilde weg mensen neerknallen rollen vaak over de tong.

Net om zulke situaties te herkennen liet de minister een website maken om ouders en opvoeders te informeren. Zo leert de site hoe ouders verslavingsgedrag kunnen herkennen en geeft het opvoeders tips over hoe om te gaan met gaming gerelateerde problemen . Ook staan er links naar andere informatieve gamingsites en zelfs naar vacatures in de gamingsector.

Jongeren steunen de politici niet

Op veel steun van de jongeren moet het kabinet met deze maatregel niet rekenen.“Dat zijn hun zaken toch niet. Ik game omdat ik me wil amuseren en mijn ouders hebben daar niets mee te maken. Zeker een of andere minister niet die zelf nog nooit gegamed heeft,” fulmineert Remi (16) . “Ik denk echt niet dat zoiets helpt, mijn ouders hebben sowiezo al hun zegje over welke games ik speel want zij betalen. Maar ze zullen niet plots een leeftijdsgrens gaan willen instellen op mijn playstation, zo zielig zijn ik of zij niet,” vond Andrew (17).

Behandel ons niet als potentiële psychoten

Ook over het feit dat de site ouders meegeeft hoe verslavingen te herkennen en tips geeft over hoe men daarmee moet omgaan, zijn jongeren niet te spreken. Yentry (19): “Als ik verslaafd ben, dan merken mijn ouders het ook wel zonder dat ze daar voor moeten googlen. Ik vind het vooral jammer dat de overheid ons behandelt als potentiële psychoten omdat er een paar Amerikaanse jongens waren die waarschijnlijk sowieso al met psychologische problemen kampten voordat ze mensen begonnen neer te knallen. Scheer ons toch niet over dezelfde kam.”

We willen niet vergallen maar opvoeden

Woordvoerster Lot Wildemeersch van de minister zegt dat ze niet het plezier van de jongeren willen vergallen. Wel is de site bedoeld als richtwijzer voor ouders, opvoeders en gamers. Het kabinet benadrukt dat minister Lieten wil stimuleren en het fenomeen slechts wil duiden. Ze veroordeelt gamen niet. Wel betreurt ze de eenzijdige berichtgeving van sommige kranten

Vertrouw je kinderen

Christine (43) apprecieert de getroffen maatregel maar vindt het niet nodig: “Als ouder begrijp ik de maatregel wel. Het is goed dat je een houvast hebt voor dingen waar je niet al teveel van weet, zoals gaming. Maar ik vertrouw erop dat mijn zonen niet al te rare dingen doen op hun X-box. Ik ga zeker niet op internet uitzoeken hoe je een leeftijdsgrens instelt. Het is ook maar virtueel.”

www.vlaanderen.be/gaming

© 2009 - StampMedia - Kamal Kharmach


Dit artikel werd gepubliceerd door Netties.be op 28/12/2009