As ©visitlimburg

De gemeente As heeft nog niet veel verwezenlijkt van het meest recente publieke mobiliteitsplan uit 2017. Een van de redenen is dat de gemeente op zoek was naar een nieuwe mobiliteitsambtenaar. Voor 2022 staan enkele projecten op stapel om meer ruimte te geven aan de fietser.

Een belangrijke doelstelling op Vlaams niveau is meer alternatieven bieden voor het autoverkeer. As wil de verplaatsingsmogelijkheden niet alleen verbeteren, maar ook uitbouwen en dat met collectief en niet-gemotoriseerd vervoer, zoals bijvoorbeeld deelsteps of -fietsen. Daarvoor zal alleen nieuwe infrastructuur aangelegd worden waar het echt nodig is. De bereikbaarheid van het dorp is daarbij belangrijk. De gemeente wil ook een snelheidsplan invoeren, een kwaliteitsvol en samenhangend fietsnet uitbouwen, en de wegen veiliger maken. Al bij al staan er dus veel mooie en uitgewerkte plannen voor een duurzame mobiliteit in het Mobiliteitsplan van As, maar vier jaar later zou er al actie ondernomen moeten zijn.

Burgemeester van As Tom Seurs geeft toe dat het beter kan: “Heel veel is er van dat mobiliteitsplan nog niet uitgevoerd, omdat we al een hele tijd op zoek zijn naar een mobiliteitsambtenaar. Nu hebben we wel iemand gevonden, en ik weet dat er voor 2022 in ons meerjarenplan wel wat dingen zijn opgenomen. We zullen de zachte verbindingen aanleggen en een fietscirculatieplan opstellen met een studiebureau. Het centrum gaat ingericht worden waardoor alle aanpassingen die daaraan verbonden zijn, zoals fietsverbindingen naar het centrum, ook zullen uitgevoerd worden. Ook zal er volgend jaar een Stationsstraat aangelegd worden, maar dat is een straat van de Vlaamse Gemeenschap.”

Spartacusproject

Het mobiliteitsplan zegt ook werk te willen maken van de openbaar vervoersverbindingen in binnen lijn 2 van het Spartacusproject. Maar dat is nu geschrapt: “Er werd vroeger gezegd dat er een stopplaats zou zijn aan het station van As.” Zegt Seurs. “Dat is uiteindelijk geschrapt, en de lijn gaat nu in Genk langs het ziekenhuis en zo naar Maasmechelen.” Schepen van Mobiliteit Jo Santermans had geen commentaar op de vorderingen van het Mobiliteitsplan van 2017.

 


Dit artikel werd gepubliceerd door HLN Regio 13/01/2022.

Dit artikel werd gepubliceerd door Limburgnieuws.be op 05/01/2022.

vorige volgende