Acht op de tien studenten heeft een vakantiejob. Dat blijkt uit een onderzoek van Randstad. Er zijn twee categorieën van jobstudenten: de ene groep kiest voor het geld, de andere voor werkervaring of plezier.

Uit een online vragenlijst die door duizend jongeren van boven de vijftien werd ingevuld blijkt dat handel de populairste sector is voor een vakantiejob. "Studenten die snel veel geld willen verdienen, kiezen meestal voor ploegenarbeid. Andere studenten kiezen voor een leuke job of voor vakantiewerk dat aansluit bij hun studies", zegt Emilie Meiresonne van Randstad.

De functie van winkelbediende (24 procent) is het meest gegeerd bij de ondervraagden. Administratieve bedienden staan op de tweede plaats (16 procent), gevolgd door horecamedewerkers (11 procent). Uit de cijfers blijkt ook dat 39 procent van de ondervraagden actief is als leider bij een jeugdbeweging.

Dinosaurussen in Brussel

"Je hebt natuurlijk ook grappige vakantiejobs", vertelt Anneke Ernon, woordvoerder van de VDAB. "In het Museum voor Natuurwetenschappen staan bokalen met daarin dinosaurussen op sterk water. Een jobstudent moest dagelijks die bokalen bijvullen." Wie gaat voor een vakantiejob in de promosector kan zich ook aan hilarische opdrachten verwachten. "Je ziet regelmatig jobstudenten die verkleed als snoepje over straat moeten in opdracht van de fabrikant", vertelt Ernon.

Babysitten

De populariteit van klusjes verschilt ook per geslacht. Zo is babysitten bij vrouwen (79 procent) veel populairder dan bij mannen (29 procent). Mannen tuinieren dan weer liever: bijna de helft van de ondervraagde mannen tuiniert als bijverdienste. De helft van de ondervraagde studenten zoekt een job bij uitzendkantoren. Anderen proberen het met spontaan solliciteren of via vrienden en kennissen.

© 2011 - StampMedia - Hans Neven


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 29/08/2011