reacties (0)

(Extrasport) Wederom een cyclocrosser die het veld verlaat, wederom een niet-Vlaming. Zou het kunnen dat Zdenek Stybar de slechtste beslissing uit zijn leven neemt?

Zdenek Stybar wil roem op de weg verwerven. Hij volgt hiermee het voorbeeld van Lars Boom. De Nederlander maakte de stap al wel op jongere leeftijd en was bij de jeugd ook al een topper op de weg. Hij begint nu aan zijn derde voorjaar op 27-jarige leeftijd. Al begint Stybar net als vorig jaar in mei met wedstrijden te rijden. Hij slaat het voorjaarswerk dus wederom over.

Stybar zal pas in 2013, op 28-leeftijd kunnen kennismaken met de kronkelende wegen van de Vlaamse Ardennen en de kasseien van de Hel van het Noorden in wedstrijd. Te laat? Schromelijk te laat. Parcourskennis is een vereiste. Wedstrijden op de weg zijn een werk van lange adem. Een cyclocross is een explosie van één uur. Kortom een sport gemaakt op Stybars maat. Zdenek Stybar zal zijn krachten ook moeten gaan doseren. U leest het goed, we noemden hier het werkwoord doseren en Stybar in één adem. Doseren en Stybar in één zin is een even groot contrast als Sven Nys en een WK veldrijden. Hij zal het veldrijden moeten opvatten als een doorgedreven training.

Maar Zdenek, je liefde voor het veld is te groot. Je zal je krachten moeten temperen en met het hoofd op de weg zitten. Maar wat ben je daar? Je bent één van de acht in de selectie. Als je al in deze selectie geraakt, want je zal voor je plaatsje moeten knokken. Je zal je opnieuw moeten bewijzen, je ten dienste stellen van kopmannen. In het veld heb je de zekerheid, je bent er de vedette maar dan zonder de bijhorende allures. Op de weg ben je een grijze muis in de buik van het peloton. De Ronde van Vlaanderen is je grote doel. Het zal bij een jongensdroom blijven.

Natuurlijk wensen we je het allerbeste toe. Uiteraard mag je ons verrassen door in de verre of de nabije toekomst successen in de klassiekers te behalen. Maar vergeet niet dat de cross je heeft grootgemaakt. De cross verliest wederom een topper die nodig is om het veldrijden sportwaardig te noemen. We zullen je sappige tongval missen in de winter. We zullen nog meer Belgische vlaggetjes de eerste tien plaatsen zien bekleden in een veldrit. Wij zoellen zien…

Zdenek, blijf nog even. Al is het maar een jaartje. Maar blijf.

PS: Toch één voorwaarde om te mogen blijven. Carnaval vier je best na Oostmalle, niet vlak voor een WK.

© 2012 – Extrasport – Matthias Vangenechten


Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Nieuws.be op 21/02/2012


Reacties

Plaats een reactie