Ook dit weekend is het opnieuw koopzondag in Antwerpen. Uit een kleine rondvraag blijkt dat het nieuwe initiatief op heel wat lof kan rekenen bij de klanten. Veel minder enthousiast zijn de kleine zelfstandigen, die hun enige vrije dag moeten opgeven. "Maar ik moet wel meedoen", klinkt het.

Sinds september is elke eerste zondag van de maand een koopzondag in hartje Stad. Gezien 1 maart een zondag is, kan je dus ook dit weekend weer naar hartelust shoppen. Dat is evenwel geen evidentie voor zelfstandigen. De 24-jarige Julie, uitbaatster van een zelfstandige zaak, getuigt dat het zwaar is om de deuren op zondag open te houden: “Als zelfstandige ben ik de enige die in mijn winkel staat. Door de koopzondagen ben ik nu mijn enige vrije dag in de week kwijt – ik houd nog maar drie vrije dagen over in een maand. Dat vind ik natuurlijk jammer, maar ik moet wel meedoen of de klant gaat naar de concurrentie.”

Klanten zijn evenwel blij dat ze in het weekend zowel zaterdag als zondag kunnen winkelen in de binnenstad van Antwerpen: “Ik vind het heel handig, voor mij zou het heel leuk zijn moesten de winkels elke zondag open zijn. Wat zeg ik: voor mij moéten ze elke zondag open”, lacht Meriam (23). Vriendin Baria vult aan: “Mensen die van maandag tot zaterdag werken, kunnen nu ook op zondag hun inkopen doen. En voor jongeren is het ook goed: er is meer weekendwerk, dus meer kans om een beetje bij te verdienen.”

"Rust noodzakelijk"

Volgens Leila (21), een ervaren verkoopster, heeft het zowel voor– als nadelen dat de winkels op zondag open zijn. “Het is leuk omdat je dan op een saaie zondag kan winkelen, maar het is spijtig dat niet alle winkels open zijn. Verkopers en verkoopsters krijgen die dag wel dubbel betaald, maar aan de andere kant is er niet veel personeel aanwezig, wat op drukke momenten voor problemen kan zorgen.”

Toch zijn er heel wat fans. “Ik vind het erg aangenaam dat je nu de optie hebt om ook op zondag te winkelen”, vertelt dertiger Douglas. “Veel mensen moeten heel de week werken en dan blijven er maar twee dagen over, dat is niet veel. De winkels mogen van mij alle zondagen open zijn." Maar dat is niet voor morgen: “Het is zeker niet slim om van elke zondag een koopzondag te maken, omdat het personeel veel duurder is. En zonder rust kan de winkel ook niet worden opgeruimd”, besluit Leila.

© 2015 – StampMedia - Kaoutar Lekraïchi en Sara RobeijnsDit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 02/03/2015