Op 15 augustus zakten heel wat literatuurliefhebbers af naar de stadsbibliotheek in Genk. Columnisten Heidi Lenaerts, An Olaerts, Stijn Meuris en tekenares Eva Mouton waren er namelijk te gast op het literair evenement Zin in Zomer, een samenwerking tussen verschillende Limburgse bibliotheken.

De Vlaamse columnisten en tekenares, bekend van onder andere radiozenders Klara en Studio Brussel (Heidi Lenaerts) en de kranten Het Belang Van Limburg (Stijn Meuris) en De Standaard (An Olaerts en Eva Mouton), gaven hun visie op het Belgisch medialandschap. Het werd een avond vol epische verhalen met hier en daar een humoristische toets.

Seks

Lenaerts wist meteen de aandacht van het publiek te trekken. Ze liet met een column over haar huwelijksaanzoek de mensen meekijken in haar gedachtewereld: euforie, maar ook twijfel en onzekerheid steken volgens haar vroeg of laat de kop op bij elke vrouw. De Genkse An Olaerts sneed daarna een ietwat gewaagder thema aan: seks. Ze stelde zichzelf kritische vragen, maar besloot dat ze eigenlijk de antwoorden op die wetenschappelijke bedenkingen niet wilde weten.

Geef de andere media ook een kans!

Een moment later zorgde Stijn Meuris voor enkele scherpe opmerkingen. "In Limburg hebben we een uniek stukje literatuur: Het Belang Van Limburg. Soms heb ik medelijden met de andere kranten. Dan denk ik: 'geef ze toch ook een kans!'", lachte hij. De zanger en creatieve duizendpoot benadrukte dat de Limburgse krant een penetratiegraad van 83.6% heeft en hem enkele leuke jaren in zijn carrière heeft bezorgd.

Waarnemer

Nadat Meuris zijn job als journalist had vaarwel gezegd besloot hij naar eigen zeggen 'waarnemer' te worden. "Ik kies voor mijn column elke week een regionale foto die in de krant is verschenen", legde hij het publiek uit. "Ik bestudeer die foto en soms zie ik dingen die me eerst niet opvallen waren. Dat is de essentie van beeldspraak." Meuris vervolledigde zijn betoog door enkele recent verschenen foto's te tonen. De knullige plaatjes zorgen voor een lachsalvo in de zaal. De zanger beëindigde de avond ten slotte met een streepje muziek.

© 2012 – StampMedia - Valerie Schreurs


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 18/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 18/08/2012