Als aftredend stadsdichter mocht Joke van Leeuwen op woensdag 27 januari de gedichtenbank in het Ekerse Veltwijckpark inhuldigen. Hoewel er geen jongeren aanwezig waren, is het gedicht speciaal voor hen geschreven.

Initiatiefnemer van de gedichtenbank is Toon Van Daele (buurtregisseur Ekeren). “We willen duidelijk maken aan de jongeren dat ze wel door iemand begrepen worden en dat ze het recht hebben om de open ruimtes te gebruiken. Er zitten een paar rotte appels tussen maar de overgrote meerderheid komt naar het Veltwijckpark om te ontstressen en om tijd voor zichzelf te hebben.”

Jongerenplek

De bank heeft als bedoeling een jongerenplek te creëren. Joke van Leeuwen: “Het gedicht mocht niet te lang zijn, want de bank is natuurlijk niet oneindig groot. De gedichtenbank moet aanspreken. Jongeren moeten erop kunnen zitten, liggen of hangen.”

Hoe is't

Samen met Bob Takes die het gedicht vormgaf, maakte Joke van Leeuwen het boek 'Hoe is't' over haar twee jaren als stadsdichter. “Ik vond het leuk om de losse gedichten die ik schreef te bundelen in een boek. Vooral interessant is dat we het verhaal rond de gedichten beschrijven. We vertellen hoe ze geplaatst zijn en maken dat zichtbaar met foto's.”

Van Leeuwen heeft vooral positieve ervaringen met haar dichterschap in Antwerpen. “Ik heb gedurende die twee jaar veel nieuwe mensen leren kennen en ik kwam op plaatsen die ik nog nooit gezien had. Antwerpen is een open stad waar het mogelijk is om iets te realiseren.”

© 2010 – StampMedia – Lizelotte Stroeckx