© Public Domain

Rolmodellen. Ze doen iets met ons. Maar wat? We vroegen het aan psychologe Roos Woltering. Zij geeft coachinglessen om mensen tot rolmodel te maken. Maar hoe doe je dat dan, een rolmodel worden?

Geef het goede voorbeeld

“Rolmodellen zijn nodig om te tonen dat er verschillende manieren zijn om je doel te bereiken: you can’t be what you can’t see. Als we geen voorbeelden hebben, is het erg moeilijk om van het vanzelfsprekende pad af te wijken. We kiezen bijna altijd voor de weg die we het beste kennen. Maar misschien is er wel een betere weg voor jou!”

Durf je grenzen te verleggen

“We moeten het niet honderd procent eens zijn met alles wat ons rolmodel doet: hij of zij is ook maar een mens. Wees bovendien realistisch: de kans dat jij net als Obama president wordt, is immers niet bijzonder groot. Maar hij toont wél aan dat er buiten de grenzen die je jezelf oplegt, eigenlijk geen beperkingen hoeven te zijn.”

"Rolmodellen hebben de morele verantwoordelijkheid om ook de minder mooie kanten van hun picture perfect leven te tonen"

Omarm je imperfecties

“Leonard Cohen zong het al: ‘there’s a crack in everything, that’s how the light gets in.’ Niemand is perfect. En gelukkig maar! Durf die imperfecties te omarmen. Rolmodellen hebben de morele verantwoordelijkheid om ook de minder mooie kanten van hun picture perfect leven te tonen.”

Blijf evolueren

“Van de onbereikbare rolmodellen onthoud je vooral een aantal algemene positieve karaktertrekken. De nabije rolmodellen tonen je dan weer hoe je bepaalde situaties het best aanpakt. Daarnaast evolueren je rolmodellen doorheen je leven: van je ouders tot vrienden en collega’s.” Misschien ben je dus zelf wel een rolmodel voor iemand anders!

Neem je verantwoordelijkheid

“Het is niet de vraag of je een rolmodel wil zijn, want je bént het al. Durf te beseffen dat je jouw omgeving beïnvloedt! Dat is best spannend, want het lijkt een gigantische verantwoordelijkheid. Het wordt ook gemakkelijker om dingen aan jezelf te veranderen als je beseft dat je daarmee een positieve invloed op jouw omgeving uitoefent.”

vorige volgende