De Zomer van Antwerpen gaf dinsdag het startschot van zijn twintigste editie. Een grijze hemel kon de pret op het Theaterplein niet drukken. “Het festival toont het enthousiasme, de sfeer en de goesting die leeft in Antwerpen.”

Ondanks het grauwe weer tijdens de Kick-off belooft de Zomer van Antwerpen een kleurrijk festival te worden. De twintigste editie brengt meer gratis voorstellingen en zorgt voor een grotere capaciteit. Schepen van Cultuur Philip Heylen omschrijft de Zomer als een vaste waarde in de stad. “Het festival toont het enthousiasme, de sfeer en de goesting die leeft in Antwerpen”, stelt hij.

Tijdens de Kick-off kreeg je een idee van de gezelligheid die deze zomer in petto heeft, met een sfeervolle picknick, zuiderse muziek en kinderen die een kar vol cupcakes plunderen. Het 75 dagen durende feest in de stad mikt met deze editie op maar liefst 300.000 bezoekers, waarvan een derde jongeren. Zo zijn er ook activiteiten voor de allerkleinsten en zullen enkele voorstellingen in kindercrèches opgevoerd worden.

Bekenden en nieuwkomers

Met een mengeling van oude bekenden en nieuwkomers, heeft het festival weer voor elk wat wils. Op het programma o.m. De Roovers met hun voorstelling ‘Van de brug af gezien’. Zij brachten dit politiek drama over Italiaanse migranten al eens in 2004. Nu, tien jaar later, doen ze het fijntjes over. Ook Comp.Marius  is een oude bekende tijdens de Zomer van Antwerpen, en brengt een eigenzinnige bewerking van de klassieke operastukken ‘De barbier van Sevilla’ en ‘De bruiloft van Figaro’.

Tussen de nieuwkomers zitten onder andere Lampekap & Villanella met hun ‘RE: FRESCO’, waar je liggend op een grote ronde zetel naar boven staart om een film te kunnen zien. Ondertussen geniet je van de muzikale kunsten van Mauro Pawlowski. Andere opvallende acts zijn bijvoorbeeld ‘L’homme cirque’, het spectaculaire eenmanscircus van David Dimitri.

“Ik ben iemand”

Verder stond er tijdens de Kick-off een man in een boksring de hele tijd te schreeuwen ‘dat hij iemand is’.  Het is een voorproefje van ‘Rumble in da jungle’ van het SINCOLLECTIEF, een opzwepende performance met video, muziek en woord. Het belooft een broeierig warme zomer te worden in Antwerpen.

© 2014 – StampMedia – tekst: Emily Van Campenhout, foto: Stefan Lambrechts


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 27/05/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 27/05/2014