Ondanks de sombere weersvoorspellingen kwam de zon tijdens de verduistering vrijdag, op enkele plaatsen in Vlaanderen toch door het wolkendek piepen. Bij Volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen werden een tweehonderdtal geïnteresseerden beloond voor de moeite.

De voorbije weken was de zonsverduistering niet uit het nieuws te bannen. De eclipsbrillen verkochten als zoete broodjes, want heel Vlaanderen telde af naar vrijdag 20 maart 2015.

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157651482475895/

Rond half tien 's ochtends leek de eclipsgekte op een sisser uit te draaien. Een handjevol eclipsspotters tuurde hoopvol naar het grijze wolkendek op het dak van Volkssterrenwacht MIRA. De live beelden van de Faeröer-eilanden waren een magere troost.

Maar na een half uur klonk toch plotseling gejuich, toen de zon en de maan van achter de wolken kwamen gluren. “Ik zie een mooie zon waar een kleine hap uit genomen is,” beschreef Isabelle Geeraerts het beeld. “Het is magisch, absoluut fantastisch!”, glunderde Susan Cornele. De sfeer op het dak van de volkssterrenwacht, dat intussen met bezoekers volstroomde, werd erg gezellig.

Maximum

Wanneer de zonsverduistering op haar maximum kwam, werden de eclipsbrilletjes opgezet. “Vanochtend werd voorspeld dat er door de bewolking niets te zien zou zijn, maar uiteindelijk valt het heel goed mee”, zei Katrien Colombi enthousiast. Ze was tevreden, hoewel ze de vorige eclips in de Champagnestreek spectaculairder vond.

Ook heel wat scholen kwamen naar MIRA afgezakt. De kleinsten wachtten ongeduldig hun beurt af om door een telescoop naar boven te kijken, de iets ouderen waren minder onder de indruk. “Het is eigenlijk gewoon een stuk steen dat voor een hoop plasma schuift,” aldus student Michel Vanoverbecke.

© Tessa Van Opstal © Tessa Van Opstal

Niet zo zeldzaam

Volgens Bruno Raymaekers, vrijwilliger bij MIRA, zijn zonsverduisteringen eigenlijk niet zo zeldzaam: “Een totale zonsverduistering heb je om de 16 maanden, maar die is maar vanaf een klein gebied te zien.” In het Hoge Noorden staan de zon, de maan en de aarde vandaag perfect op één lijn en is er dus een totale zonsverduistering te zien. In België verduistert de zon voor 83%. Wij bevinden ons namelijk aan de onderkant van de schaduw die de maan op de aarde werpt.

Dankzij moderne satellieten zijn zonsverduisteringen voor wetenschappers trouwens minder belangrijk geworden. “De hemelmechanica is goed begrepen, maar het blijft altijd ontroerend om te zien,” aldus een tevreden Francis van de Volkssterrenwacht.

Toekomst

Wie een totale zonsverduistering wil zien, moet volgend jaar naar Indonesië afreizen. Voor België is het wachten tot 2090, hoewel er in 2021 een gedeeltelijke verduistering te bewonderen valt.

© 2015 – StampMedia – tekst en foto's: Evelien Verstraeten, cartoon: Tessa Van Opstal