© Omar Bouiraamane

In jeugdcentrum De Branderij in Borgerhout zijn woensdagavond tientallen jongeren samengekomen voor een iftar. Dat is de maaltijd na zonsondergang tijdens de vastenmaand ramadan. De iftar werd georganiseerd door de J100, een samenwerking tussen verschillende Antwerpse jongerenorganisaties.

De J100 bouwt bruggen tussen jongeren uit verschillende jeugdwerkingen, zoals JES en KRAS, maar ook jeugdwerkers en andere organisaties. Om dat extra in de verf te zetten, organiseerde de J100 woensdagavond een iftar. Tijdens die maaltijd, na zonsondergang, doorbreken moslims het vasten tijdens de ramadan. Tientallen jongeren waren aanwezig.

Hafsa Zoug (19) uit Borgerhout is vrijwilliger bij JES en komt als pleinpatron op verschillende pleintjes in Antwerpen. Een pleinpatron is een vertrouwenspersoon voor de jongeren en helpt mee evenementen organiseren en opzetten in de wijk.

“Het zou leuk zijn, mocht deze iftar ieder jaar georganiseerd worden, want het brengt ons allemaal samen”, zegt Hafsa Zoug. “De maand ramadan is er één van bezinning, samen zijn met familie, vrienden en het is een moment om dichter bij je geloof te komen. De andere dagen ben ik thuis gebleven, maar vandaag heb ik deze kans gegrepen om met alle jeugdorganisaties samen de vasten te verbreken. Hierna ga ik nog naar de moskee.”

Filip Balthau (56) is coördinator bij JES Antwerpen. Hij is tevreden om hier met iedereen samen te zijn. “We wisselen gedachten uit en doen wat meer aan bezinning. Bij de J100 gaat het ook over sociale engagement, en dat wil ik opnemen in deze stad en in mijn buurt.”

“Ik vind het een mooi initiatief dat alle jeugdorganisaties samenkomen zodat iedereen ziet waar we mee bezig zijn”, vult Soufian Abdouni (30) aan. Hij is opbouwwerker bij Samen op straat Kiel. “De maand ramadan betekent bezinnen, en komaf proberen te maken met onze slechte eigenschappen. Het is de bedoeling dat je deze maand ‘traint’ om het de rest van het jaar vol te houden. Na de iftar breng ik alle jongeren veilig terug naar huis.”

Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Zes jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet Van Antwerpen. Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, maar speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen. 

Bekijk hier alle publicaties die de jongeren tijdens de mediaweek bij GVA hebben gemaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 06/04/2023.

vorige volgende