© Sofie Aerts

Naar aanleiding van de recente aanval op een ziekenhuis in Gaza werd tijdens de avond van 19 oktober op de Antwerpse Groenplaats een wake georganiseerd. Enkele uren daarvoor maakten de initiatiefnemers bekend dat het herdenkingsmoment niet kon doorgaan omdat ze geen toelating van de politie kregen. Toch kwamen tientallen mensen in stilte samen met een kaars om de Palestijnse slachtoffers te herdenken.

“We stonden de hele dag met de organisatie in contact om hen aan te sporen om het evenement officieel aan te vragen”, aldus Wouter Bruyns, woordvoerder van de politie in Antwerpen. “Ze hebben uiteindelijk geen aanvraag gedaan, maar het wel laten doorgaan.”

Ook Antwerp for Palestine, de organisatie die het initiatief nam voor de wake, geeft aan dat ze in contact stonden met de politie. “We hebben het niet aangevraagd, omdat we moesten inspelen op de actualiteit”, zegt Carmen Claessen, medeorganisator van de wake en woordvoerder van Antwerp for Palestine. “Een aanvraag indienen is enorm veel werk. Het binnen 24 uur geregeld krijgen, is quasi onmogelijk. We hebben wel geprobeerd om vanaf het begin van de dag te onderhandelen met de politie.” 

Uiteindelijk is de wake nog twintig minuten kunnen doorgaan. Daarna werd er gevraagd om de Groenplaats te verlaten. Dat duidt volgens Wouter Bruyns toch op een begrip van de politie naar de manifestanten toe. Het geheel verliep in alle rust.


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 21/10/2023.

vorige volgende