Met 19.000 bezoekers, een uitverkochte eerste festivaldag en de 92-jarige Toots, die toch op het podium stond, toonde organisator Bertrand Flamang zich erg tevreden over de 33ste Jazz Middelheim: "Het is de beste editie die ik heb mogen meemaken."

Publiekstrekkers op het festival in park Den Brandt waren onder meer Jef Neve, die kon rekenen op twee staande ovaties van het publiek, en ook Avishai Cohen zette de tent in lichterlaaie. Samen met zijn trio en extra strijkers zorgde hij op de tweede festivaldag voor de perfecte combinatie van jazz en oriëntale muziek.

De absolute verrassing kwam op zaterdagavond toen Toots Thielemans plots verscheen na een hommageconcert voor de festivalpeter. Het zou de eerste editie worden zonder Thielemans, maar de wereldster voelde z’n vingers kriebelen en kreeg de tent muisstil met een emotioneel beladen versie van ‘What a Wonderful World’.

“Ontmoeting met de geschiedenis”

Organisator Bertrand Flamang was onder de indruk van de geste van Toots: “Dat is geen hoogtepunt, maar een ontmoeting met de geschiedenis. Ik ben er zelf nog sprakeloos van. Toots heeft ons al heel veel cadeaus gegeven, maar nu heeft hij er de mooiste verrassing bij gedaan.”

Flamang noemt het ontbreken van de mondharmonicaspeler op het programma niet echt een gemis. “Het klinkt misschien wat oneerbiedig, maar we zouden andere musici oneer aandoen. Anderzijds kan je ook niet naast de warmte en gulheid die Toots de afgelopen jaren getoond heeft.”

Jong talent

Ook het publiek bleek niet echt wakker te liggen van een festivaleditie zonder Thielemans, want dat geeft extra ruimte aan jong talent. “Dat is wellicht de meest opvallende vaststelling van de hele editie”, merkt de organisator op. “Jazz Middelheim heeft altijd garant gestaan voor de lancering van Belgisch talent in combinatie met grote namen uit de jazz. Maar ik merk dat de inhoud van het woord jazz enorm verbreed is. De jonge musici maken muziek die onder de noemer jazz verkocht wordt, maar dikwijls heel anders klinkt.”

Flamang benadrukt dat de festivals moeten blijven inzetten op jong talent. “Als wij voldoende avontuur durven tonen door jonge musici op het podium te zetten, dan zullen we altijd een jonger publiek blijven aanspreken”, besluit de organisator.

© 2014 – StampMedia – Niels Timmermans; foto: Maya Witters


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 18/08/2014