Op amper een week van de mountainbikewedstrijd op de Spelen, heeft uittredend Olympisch kampioen Julien Absalon bewezen dat hij er zal staan. De Fransman liet tijdens de laatste manche van de Belgacom Belgian MTB Grand Prix in Boom iedereen achter zich.

Veel bekend mountainbikevolk diende zich aan voor de allerlaatste manche van de Belgacom MTB Grand Prix op het domein ‘De Schorre’ in Boom. Onder meer uittredend Olympisch kampioen Julien Absalon kwam op precies één week van de mountainbikewedstrijd op de Spelen nog een keer de benen testen. Absalon kreeg de hele Franse Olympische selectie achter zich. Onder andere Jean Christophe Peraud, onlangs nog te zien op de wegfiets in de Tour de France, vergezelde de Franse kampioen mountainbike op zijn laatste test naar de Spelen.

Dat was een ideale situatie voor de Belgen Nys en Van Hoovels. Zij konden zich op die manier meten met de wereldtop in het mountainbike én bekijken of ze volgende week kans kunnen maken op een medaille op het parcours in Essex, Londen. Van Hoovels was daarbij ook geprikkeld door zijn pijnlijke nederlaag op het BK in Beringen. Nys kon het eindklassement van de Belgacom Belgian MTB Grand Prix binnenhalen. Beide Belgen waren dus gebrand op een goede prestatie en als het kon ook de overwinning.

Zwaar parcours

Op de stoffige ondergrond van de Boomse kleiput kregen we al snel één leider: Julien Absalon liet iedereen met sprekend gemak achter zich. Niet eenvoudig, want de steile beklimmingen op het domein De Schorre zorgden ervoor dat iedereen al snel diep in zijn krachtenarsenaal moest tasten.

De rol als beste Belg was niet voor Kevin Van Hoovels weggelegd. Van Hoovels had een slechte dag en eindigde roemloos in de achtergrond.

Sven Nys deed het een stuk beter, al zakte de Kannibaal uit Baal ook terug. Hij reed lang tweede in de achtervolging op Julien Absalon, maar moest in de slotronden toch nog de Duitser Manuel Fumic en Zwitser Fabian Giger voor laten gaan. Nys haalde door zijn vierde plaats wel het eindklassement van de Belgacom Belgian MTB Grand Prix binnen.

Absalon toonde met zijn pedalen andermaal zijn uitgesproken ambities voor de Spelen. De wedstrijd op het parcours in Hadleigh Farm, Essex, wordt op zondag 12 augustus verreden.

© 2012 - StampMedia - Niels Timmermans