© Omar Bouiraamane

Al Ikram is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om armoede te bestrijden in Antwerpen. De organisatie helpt wekelijks 1200 tot 1300 gezinnen met voedselpakketten. Tijdens de ramadan is het alle hens aan dek: dan maken vrijwilligers hier dagelijks 800 tot 1000 speciale iftar-pakketten.

Nordin Cherkaoui (46) richtte Al Ikram op in 2007 om de stijgende armoede in Antwerpen aan te pakken. Zijn motivatie vindt hij bij zijn vader: “Vijftien jaar geleden is hij overleden. Ik heb hem toen beloofd om altijd goed te doen voor mezelf en voor anderen. Het is mooi om iemand te kunnen helpen. De glimlach van de kinderen moedigt me aan.”.

Tijdens de ramadan, een hele maand dus, deelt Al Ikram speciale voedselpakketten uit, met wat extra’s in. “Daar zitten dadels, eieren en yoghurt in”, zegt Cherkaoui. “Voor de vrijwilligers geeft het voldoening om deze maand bezig te zijn. We zitten al voorbij de helft, maar het voelt voor mij nog als dag één.”

Hulp bij huiselijke geschillen

Naast het uitdelen van voedselpakketten houdt Al Ikram zich het hele jaar door ook bezig met verzoening bij huiselijke geschillen. “Ik vind het een spijtige zaak. Meestal komen er vrouwen langs, maar soms ook mannen. Ik heb al zichtbare sporen van geweld gezien. We proberen het meestal uit te praten door samen te zitten met de betrokken partijen, maar in het verleden is het een paar keer gebeurd dat we uiteindelijk toch de gerechtelijke instanties er bij moesten halen.”

Al Ikram kon de afgelopen jaren maar moeilijk het hoofd boven het water houden. De organisatie staat achter met het betalen van de huur bij AG Vespa voor het pand aan het Laar in Borgerhout, en de stad Antwerpen heeft de subsidiëring van het project eind vorig jaar on hold gezet. Toch ziet Nordin de armoede in zijn omgeving niet afnemen. “Tijdens de coronacrisis steeg de armoede, maar de hulp voor mensen in armoede verhoogde niet. De huur van dit pand is een grote hap uit ons budget. Dat geld zou ik veel liever besteden aan extra voedselpakketten.”

Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Zes jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet Van Antwerpen. Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen. 

Bekijk hier alle publicaties die de jongeren tijdens de mediaweek bij GVA hebben gemaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 07/04/2023.

vorige volgende