Fotograaf Geert Van Hertum (24) werkt hard aan zijn professionele carrière. Hij haalde de tweede prijs met de fotowedstrijd van Knack Focus in 2009 en exposeerde al in Antwerpen, Luxemburg en Overpelt. Als kers op de taart behaalde hij een derde plaats op de Desbiono d’oro fotowedstrijd in Brussel.

Geert Van Hertum is afkomstig uit het Limburgse Overpelt. Vorig jaar behaalde hij zijn master in de fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

“Het begon allemaal in het middelbaar. Ik had zin om iets creatiefs te doen en kocht daarom een fototoestel. Ik heb altijd veel feedback gevraagd en goed geluisterd naar de raad die ik van andere fotografen kreeg. Het valt op dat eender wie zich tegenwoordig fotograaf noemt. Sociaalnetwerksites staan vol met mensen die aan ‘fotografie’ doen. Een scheve foto van een zonsondergang zal altijd mooi zijn, maar dat wil niet zeggen dat het goed is. Vaak noemen ze het dan ‘kunstig’, wat ik bovendien een heel lelijk woord vind.”

Accidentele installaties

Van Hertums fotografie is doordrenkt van een heel bijzondere stijl. Hij focust zich op alledaagse plaatsen die voor voorbijgangers onzichtbaar zijn. “Ik fotografeer liefst ruimtes in het straatbeeld die onopvallend zijn voor passanten. Het zijn vaak accidentele ‘installaties’ waar niemand naar kijkt. De voorwerpen in beeld lijken zo perfect in beeld gebracht dat het lijkt alsof ik ze daar zelf geplaatst heb. Door de foto te nemen plaats ik een kader rond de plek, waardoor het beeld een andere context krijgt. Hierdoor kan een alledaagse omgeving vervreemdend werken. Wanneer er mensen in het beeld voorkomen, valt die vervreemding compleet weg. Vandaar dat ik nooit mensen fotografeer. De beelden halen het banale in combinatie met het absurde in het alledaagse leven naar boven.”

Netwerken en talent

Volgens Van Hertum is het voor een fotograaf belangrijk om te netwerken. “Uiteraard heeft een goede fotograaf talent en een bepaalde stijl nodig, die als vaste inspiratiebron moet gelden. Het moet als een rode leidraad door het werk lopen.”

“Ik baseer me op werk van de fotografen van de ‘New Topographics’ uit 1975. Mensen als Lewis Baltz, Stephen Shore en Bernd en Hilla Becher. Ook het hedendaags werk van Thomas Ruff en Andreas Gursky spreekt me zeker aan. Tot slot mogen we Belgisch talent zoals Geert Goiris en Bert Danckaert niet vergeten. Mijn inspiratie komt voort uit plekken waar ik graag vertoef, zoals pretparken en dierentuinen. De reacties van voorbijgangers blijven grappig als ik een muur in Disneyland fotografeer. Mensen denken op zo’n moment dat ik gek ben.”

“Mijn tip voor fotografen is dat ze vooral zichzelf moeten blijven. Doe wat je zelf graag doet en sta open voor kritiek. Omring je met mensen die ook met fotografie bezig zijn, zodat zij je werk kunnen beoordelen. Op die manier krijg je de beste resultaten.”

Surf voor meer foto’s en info op www.geertvanhertum.be.

© 2011 – StampMedia – Wouter Brouwers


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 05/12/2011