ANTWERPEN - Op 9 april ging de minidocumentaire Van meeloper tot ambassadeur in première in het Oude Badhuis in Antwerpen. In de hoofdrol Samir Taif. De 19-jarige wil hiermee, met zichzelf als goed voorbeeld, zijn wijk in een positief daglicht stellen. "Ik heb fouten gemaakt, maar het is nooit te laat om te veranderen."

Iedereen kent wel het klassieke verhaal van de underdog die zijn problemen overwint en een succesverhaal wordt. Wat veel mensen vergeten, is dat er in het echte leven ook doodgewone helden bestaan. Samir Taif (19) is één van hen. Woensdag ging zijn autobiografische documentaire Van meeloper tot ambassadeur in première in het Oude Badhuis. Hiermee wil hij het goede voorbeeld geven voor de jongeren van Antwerpen Noord.

Meer dan een meeloper

Samir vond de inspiratie voor zijn reportage in zijn wijk 2060. Hij werd geregeld aangesproken door bezorgde ouders. “Ze vertelden me dat hun zoon wou stoppen met school om hij te veel fouten had gemaakt en op het verkeerde pad was”, vertelt Samir. “Ze stelden daarom voor dat ik mijn verhaal zou vertellen in een reportage, als voorbeeld voor hun kinderen, zodat ze zouden zien dat het niet te laat is om hun leven te veranderen.”

“Ik heb mezelf herpakt en ik heb mijn situatie op een positieve manier kunnen veranderen. Ik zeg altijd: als ik het kan, kan iedereen het. Ik heb deze reportage gemaakt als voorbeeld voor andere jongeren die het studeren niet meer zien zitten of die in de gevangenis hebben gezeten. Ze denken dat ze nooit meer aan werk zullen geraken, maar dat is niet waar. Als je ervoor gaat en in jezelf gelooft is alles mogelijk.”

De hele productie heeft vijf maanden geduurd. “We hebben ruim de tijd genomen om de documentaire te maken. We moesten er op letten dat iedereen tijd had voor de interviews”, zegt Samir. Woensdag was er dan de première in het Oude Badhuis. “Het was een spannende dag. Er zijn veel mensen op af gekomen en ik heb heel positieve reacties gekregen”, aldus Samir.

Ambassadeur voor het leven

In de media wordt Samir’s wijk vaak in een negatief daglicht gesteld. Ze berichten voornamelijk over drugsproblemen, vechtpartijen en hangjongeren. Om de positieve kanten van de wijk te belichten heeft hij besloten als ambassadeur te praten met de journalisten. “Elke wijk heeft zijn negatieve en positieve kanten. Van Antwerpen Noord tonen ze alleen de negatieve kanten. Ik wil ook de positieve kanten laten zien, want die zijn er.”

Samir schakelt een versnelling hoger als het over zijn buurt gaat. “Wij zijn de buurt met de meeste verschillende nationaliteiten. Er zijn ook veel jeugdwerkingen die zich inzetten om de jongeren van de straat te houden. Ze organiseren diverse activiteiten en laten de jongeren ook zelf evenementen organiseren. Dat soort zaken tonen ze niet in de media en daar wil ik iets aan doen. Ik wil laten zien dat de jongeren, ondanks hun problemen, toch goede mensen zijn. Ze willen iets bereiken, maar vaak hebben ze nog een klein duwtje in de rug nodig”, stelt hij.

Intussen zijn er al verschillende artikels in de krant verschenen en is hij ook op tv geweest. “Veel mensen spreken me aan op straat. Ze vinden het super dat ik met zo’n project bezig ben. Ze hebben me maanden gestalkt met de vraag wanneer mijn reportage af zou zijn. Ik heb ontzettend veel mailtjes en telefoons gekregen met vragen naar de documentaire”, zegt hij. Hieronder kan u ze bekijken. In de toekomst wil hij een vervolgreportage over de wijk 2060 maken.

© 2014 – StampMedia – Stef Vananderoye, video: Samir Taif, Miek Thieren, Tom Corthaut, Bert Roymans


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 10/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 10/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 10/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Kif Kif op 10/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 11/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 11/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door MO* - online op 11/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 10/04/2014