Cis Backeljau. © Little Shao

Het WK breaking zal van 22 september tot 24 september plaatsvinden op het Monseigneur Ladeuzeplein in Leuven. Reporter Caro Storms sprak in aanloop daarvan met Cis Backeljau die België zal vertegenwoordigen op het WK. “Een gebroken duim heeft me niet tegengehouden om door te blijven dansen.”

Cultuurhuis 30CC in Leuven vierde op zaterdag 12 augustus samen met Breaking Vlaanderen en Straatrijk een mijlpaal in de geschiedenis van de muziekwereld: de vijftigste verjaardag van de hiphop scene. Naast beats van internationale dj’s en rappers en graffiti, waren er ook de moves van breakdancers tijdens verschillende dance battles. Een voorproefje van wat Leuven in september te wachten zal staan, wanneer het WK breaking in de studentenstad zal neerstrijken.

“Grootste wedstrijd ooit”

“We mogen hier fantastische Belgische dansers ontvangen”, zei Stijn Luyten, technisch directeur topsport breaking tijdens het evenement. “Het is een preview van wat het WK breaking zal zijn. Het zal hier in september ontploffen van de deelnemers. Waar er tijdens de Olympische Spelen (volgend jaar in Parijs, red.) maar zestien deelnemer mogen meedoen, mogen hier de beste van over de hele wereld hun land komen vertegenwoordigen. De grootste wedstrijd ooit, van het hoogste niveau, zal hier in ons landje doorgaan.”

Hiphopfans genoten in Leuven van verschillende dance battles. De acht beste breakers werden gepaard met de acht beste all style dancers. De duo’s namen het op het einde van de avond tegen elkaar op in een ultieme dance battle om zichzelf te kronen tot kampioen van deze concept battle.

Duim gebroken

Eén van de deelnemende breakers was Cis Backeljau, een jonge Antwerpenaar, die in 2024 mogelijks België zal vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Parijs. Hij eindigde op de tweede plaats samen met Shanin Damka. De winnaars van de battles zijn Faïsi Van Hecke en Christopher Ntoutoume.

Backeljau zal alvast namens ons land deelnemen aan het WK breaking in september. “Momenteel zit ik de laatste selecties, samen met wat andere Belgen, om naar de Olympische Spelen te gaan”, vertelt Backeljau. “Mijn weg tot hiertoe verliep met veel ups en downs. Ik heb tijdens één van de kwalificatiewedstrijden mijn duim gebroken, maar dat heeft me niet tegengehouden om door te blijven dansen. Nu sta ik er als één van de beste voor, dus dat zal helemaal goed komen volgend jaar.”

© Caro Storms

Dit artikel werd gepubliceerd door Apen op 22/09/2023.

vorige volgende