Al sinds november 2011 biedt de Antwerpse cocktailbar Mama Matrea een podium aan beginnende woordkunstenaars. Dat de harde kern van deze artiesten komende zomer op de podia van zowel Reggae Geel als de Zomer van Antwerpen staat, lijkt een logisch vervolg van een Antwerps succesverhaal.

Organisatrice Elisabeth Fernandez, gepokt en gemazeld in de Antwerpse reggae-scene, vond een dergelijk initiatief noodzakelijk in de stad: "Veel van mijn vrienden schreven al langer poems, maar dikwijls lag de drempel simpelweg te hoog om ze en plein publique voor te stellen. Mama's Open Mic wil op een toegankelijke manier mensen de kans geven om hun teksten te presenteren aan het publiek." De gemoedelijke sfeer in het café en de sympathieke reacties van de toeschouwers zorgen ervoor dat poëten hun talent verder kunnen ontwikkelen. Bovendien genieten de oude rotten zichtbaar van de verfrissende aanpak van de debutanten.

Voddenman

Een van de spoken-word-artiesten is Sacha Reunes. "Een workshop van de Amerikaanse poëet Amir Sulaiman, vorig jaar in Antwerpen, bracht gelijkgezinden bij elkaar. We zijn elkaar blijven tegenkomen tot Mama's Open Mic eruit is gegroeid. Hoe dan ook, ik heb een lange aanloopperiode nodig gehad om met mijn teksten naar buiten te durven komen." Ze vergelijkt een schrijver met een voddenman, die ideeën schraapt uit ervaringen vormgegeven door de dagelijkse realiteit.

Veel van de teksten die te berde worden gebracht zijn inderdaad doordrongen van het sociale engagement. Artiesten laten zich zowel wat betreft vorm als inhoud inspireren door de Amerikaanse slam poets die hun stempel drukten op de strijd voor gelijke rechten. "Kunst om de kunst is niet mijn ding. Ik koester inderdaad de illusie dat kunst de wereld een beetje kan veranderen", zegt Reunes hierover.

Zomerfestivals

Een handvol van de vaste Open Mic'ers zal dit jaar bovendien te zien zijn op Reggae Geel en de Zomerfabriek van de Zomer van Antwerpen. "Ik schreef enkele festivals aan, en ze reageerden allemaal zeer enthousiast. Op locatie kunnen spelen was een manier om de vaste Open Mic'ers te bedanken. Op de festivals zal hun naambekendheid verder kunnen groeien omwille van het feit dat je kan voordragen voor een veel groter publiek", zegt Fernandez. Reggae Geel gaat door op 3 en 4 augustus, de Zomer van Antwerpen bestaat uit evenementen op verschillende locaties in de stad gedurende de zomermaanden.

© 2012 - StampMedia - Arne Gillis


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 09/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 09/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 09/06/2012