© Diana Sardaryan

Van 16 tot 18 maart vond de B-Jazz International Contest plaats in Leuven. Een 28-tal jonge muzikanten van verschillende Europese landen namen deel. Tijdens dat weekend konden de muzikanten ideeën en ervaringen uitwisselen. De deelnemers speelden met hun eigen band en brachten verschillende stijlen op een unieke manier.

Tussen het oefenen en het optreden door slaagde Diana Sardaryan erin met enkele deelnemers te praten over muziek en kunst, en wat hun verdere toekomstplannen zijn.

Donder

De eerste muzikant is Casper Van de Velde, drummer van Donder, uit België. Van de Velde vertelt hoe hij als zesjarige voor het eerst begon met muziek. Nu, zoveel jaren later, speelt hij in een band, samen met Harrison Steingueldoir (pianist) en Stan Callewaert (bas). “We begonnen een viertal jaar geleden”, aldus Van de Velde. “We studeerden aan het Conservatorium in Antwerpen, waar we samen les hadden. Daar is het allemaal begonnen.”

“We luisteren allemaal naar verschillende muziekstijlen. Dat beïnvloedt onze muziek enorm hard”, gaat Van de Velde verder. “Maar vraag me niet wie mijn favoriete artiest is, er zijn er gewoonweg te veel.” Daarnaast is het ook de basist die meestal hun muziek componeert, hoewel er vaak ter plekke geïmproviseerd wordt. Momenteel werkt Donder aan een nieuw album. “We zijn ook wat concerten aan het plannen en volgend jaar gaan we op Jazz Lab tour. Dat zijn verschillende concerten in Belgium”, vertelt de drummer enthousiast.

Large Ensemble

Kika Sprangers, componiste en saxofoniste uit Nederland, speelde vorige zomer nog haar eerste debuutconcert met het ‘large ensemble’ in Tivoli Cloud Nine. Net zoals Callewaert componeert Sprangers ook zelf haar muziek. Zo schreef ze zelfs een nummer, Leaves of Lily,  gebaseerd op haar favoriete gedicht van de Duitse poët Ingmar Heytze.

“Het gaat over een klein meisje. Het is herfst en ze kijkt uit het raam en geraakt in gedachten verzonken”, vertelt de saxofoniste. “Toen ik het gedicht voor de eerste keer las, voelde ik meteen een connectie. Het leek wel alsof ik de muziek al kon horen.” Vervolgens ging Sprangers aan de slag en stak er zelfs delen van het gedicht in. “Misschien omschrijft het wel mijn levensloop: als klein meisje droomde ik van wat me nu echt overkomt. Daar geniet ik enorm van. Voor mij voelt het aan alsof ik de kans krijg om het leven te bedanken voor al mijn dromen die uitkomen”, besluit Sprangers.

Martin Salemi Trio

De Brusselse Martin Salemi, pianist bij het Martin Salemi Trio, begon op zijn zes met muziek. “Mijn vader is een gitarist en algauw begon ik ook mee in het gezin te spelen”, vertelt Salemi. “Eerst de harmonica, dan de accordeon en uiteindelijk de piano.” Keith Jarrett en Lennie Tristan zijn slechts enkele muzikanten naar wie de pianist opkijkt. “Ik luister naar verschillende genres en artiesten, maar van The Beatles ben ik wel enorm fan. Ik heb al hun nummers beluisterd en zij blijven wel favoriet”, aldus de pianist.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/03/2018

vorige volgende