Sinds 7 juni kunnen ruim 30.000 Italianen die een rekening hebben bij de Bank Network Investments (BNI) geen enkele verrichting meer uitvoeren tot begin juli. Volgens de bank moest de maatregel er komen om haar moeilijke financiële situatie aan te pakken. De vrees is groot dat de instelling het faillissement aanvraagt, met het verlies van het spaargeld als gevolg. "Er is geen garantie op de terugbetaling van onze spaarboekjes als de bank failliet gaat", zegt Love Tagalicud, een Romeinse studente.

Dertigduizend Italianen hebben geen toegang tot hun geld, waardoor ze geen levensmiddelen kunnen kopen en hun rekeningen niet kunnen betalen. Op 31 mei kondigde de oudste bank van Italië immers een 'bancaire vakantie' aan. Die mededeling bereikte slechts een klein publiek, waardoor bijna niemand zich bewust was van de catastrofe die zich een week later zou aandienen. "Blijkbaar stond er op de website van BNI een kort bericht, waarin gewaarschuwd werd dat klanten tijdelijk geen verrichtingen konden doen", zegt Tagalicud. "Gelukkig sturen mijn ouders, die momenteel in Frankrijk wonen, me geld op via transferkantoren. Anders zou ik genoodzaakt zijn om te gaan bedelen."

Sinds november

De Italiaanse consumentenvereniging Adiconsum pleit voor onmiddellijke toegang tot de spaarrekeningen. "Gezinnen en gepensioneerden moeten altijd en overal in hun dagelijkse behoeften kunnen voorzien", zegt voorzitter Peter Giordano. "Het nieuws had overigens al veel eerder bekend gemaakt moeten worden. De Centrale Bank van Italië gaf BNI namelijk in november reeds de toestemming om deze maatregelen uit te voeren, maar de klanten werden niet op de hoogte gebracht." Adiconsum probeert de gedupeerden op te vangen en opende een speciaal e-mailadres.

'We staan er alleen voor'

De Consultinvest SIM-Groep, een Italiaans financieel bedrijf dat derden adviseert en investeert, beloofde hulp aan de gezinnen, maar daar hebben de klanten nog niet veel van gemerkt. "Er werd ons verteld dat we na enkele dagen opnieuw over ons geld zouden kunnen beschikken, maar ik besef nu dat we er alleen voor staan. Adiconsum lijkt de enige organisatie die het voor ons opneemt. Zelfs Europa laat begaan en de media berichten er niet over", zegt Tagalicud.

Domino-effect

Bloggers vrezen voor een domino-effect en op YouTube verscheen een filmpje waarin een Amerikaanse vrouw zich zorgen maakt. Giordano van Adiconsum gelooft dat die angst gegrond is: "We moeten jammer genoeg vaststellen dat de maatregel die vorige week uitgevoerd werd geen alleenstaand geval is. Het nemen van belangrijke beslissingen zonder rekening te houden met de impact ervan op het volk, is immers niet nieuw voor onze nationale banken. Ik denk dat andere banken, zoals Banca MB, spoedig volgen. Daarom moeten we nu actie ondernemen en iets aan de situatie veranderen.”

BNI biedt haar verontschuldigingen aan, maar wenst verder voorlopig niet te reageren.

© 2012 - StampMedia - Nick Lodewyckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 17/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Beursprognoses.com op 17/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Ghanja.be op 17/06/2012