Reporter Hilde Mertens ging zowel naar ‘Barbie’ als ‘Oppenheimer’ kijken, dé twee hitfilms van de zomer. Welke prent komt er als winnaar uit de bus, volgens haar?

‘Barbie’

‘Barbie’, de nieuwste film van Greta Gerwig (Lady Bird) slaat zowel bij het publiek als de recensenten aan, en daar zijn goede redenen voor.

Beoordeling van onze reporter: ****

Barbies leven is perfect, totdat ze vreemde dingen ervaart, zoals ‘platte voeten’ en gedachten over de dood. Ze is noodgedwongen om naar de echte wereld te gaan, maar daar verloopt alles anders dan verwacht.

De Australische Margot Robbie, gekend van onder andere ‘Suicide Squad’ en ‘I, Tonya’, vertolkt de stereotiepe Barbie in de gelijknamige film. Ryan Gosling (La La Land, Drive) speelt dan weer Ken, en hij is nog meer stereotiep dan ’stereotype Barbie’, als dat al mogelijk is.

Waarom slaat dit stereotiepe boeltje dan zo hard aan? Omdat ‘Barbie’ net tegen de stereotypen ingaat. De feministische kijk op het stukje speelgoed waardoor meisjes en vrouwen zichzelf al jaren minderwaardig voelen, is een verademing.

Alle Barbies, Kens en een enkele Allan wonen samen in het rooskleurige Barbieland. In Barbieland kunnen de Barbies letterlijk alles zijn. Ze kunnen dokter of president zijn en ze kunnen zelfs een Nobelprijs voor fysica winnen. En Ken? Wel ja, die is gewoon Ken. Vrouwen aan de macht, dus.

Nieuw ontdekt patriarchaat

Maar wanneer Barbie en Ken naar de ‘echte wereld’ gaan, staan ze voor een grote verrassing. Het is daar namelijk helemaal omgekeerd. Terwijl Barbie van de shock probeert te bekomen, heeft Ken de nieuw ontdekt patriarchaat al lang omarmd.

De acteerprestaties van Robbie en vooral Gosling passen perfect in dit rooskleurige plaatje, waar veel plaats is voor komedie en waar ze vooral ook heel zelfbewust zijn. En daar heeft de film heel goed aan gedaan. Dit zelfbewustzijn, gecombineerd met de komische elementen en de bijzonder goede acteerprestaties maken de film tot wat het is. En wie is verantwoordelijk voor deze combinatie? Dat zijn de regisseur en schrijfster Greta Gerwig en haar man Noah Bauchman, scenarist voor de film. Samen creëerden ze een film voor zowel de liefhebbers van Barbie, als de haters. En we denken dat we moeten toegeven dat het heeft gewerkt.

‘Barbies’ toekomst ziet er rooskleurig uit, maar ik zie niet meteen een vervolg in de sterren geschreven. Er zijn ondertussen wel al verschillende andere speelgoedfilms aan de productie begonnen, zoals een film over de popjes van Polly Pocket, waar Lilly Collins (‘Emily in Paris’) de hoofdrol in zal spelen. De vraag is alleen of ze zullen kunnen tippen aan het originele.

‘Oppenheimer’

‘Oppenheimer’, de nieuwste film van Christopher Nolan, slaat in als een bom.

Beoordeling van onze reporter: ****

‘Oppenheimer’ vertelt het verhaal van Robert J. Oppenheimer, een briljant fysicus, die de eerste atoombom heeft gemaakt voor de Verenigde Staten. Cillian Murphy, bekend van onder andere ‘Inception’ en de Batmantrilogie, kruipt in de huid van Robert J. Oppenheimer in de nieuwste film van Christopher Nolan.

De cast wordt vervolledigd door een heel arsenaal aan topacteurs. Emily Blunt (‘A quiet place') speelt Kitty, de vrijpostige vrouw van Oppenheimer. Andere grote bijrollen worden vertolkt door Matt Damon, Florence Pugh en Robert Downey Jr. Zeggen dat Oppenheimer een topcast heeft, is een understatement. Kleine bijrollen worden zelfs vertolkt door grote namen als Kenneth Branagh, Rami Malek en Gary Oldman. Ondanks deze hoogvliegers, geeft Nolan ook kansen aan minder bekende acteurs. Dylan Arnold (You) speelt Oppenheimers broer Frank. Een rol die redelijk wat schermtijd krijgt.

Objectief relaas

Deze cast vertelt samen een verhaal dat zich uitstrekt over verschillende decennia. Naar de gewoonte van Nolan wordt het verhaal ook niet chronologisch verteld, maar in drie verhaallijnen. Verder zijn sommige delen ook in kleur en andere in zwart-wit. Door het niet chronologisch weer te geven, blijf je als kijker geboeid tot het einde, waarin alles zich opbouwt tot een explosief einde.

Wie naar deze film wil kijken om de mening van de filmmakers te krijgen over de atoombom, zal teleurgesteld de filmzaal verlaten. Nolan geeft een vrij objectief relaas van de atoombom. Wel probeert hij de naam van Robert J. Oppenheimer te zuiveren, nadat hij monddood werd gemaakt door zijn tegenstanders.

De prestaties van iedereen die meewerkte aan deze film zijn buitengewoon, maar de acteerprestaties van een paar acteurs steken er toch bovenuit. Murphy, die een significante hoeveelheid gewicht verloor voor de rol, kruipt echt in de huid van Oppenheimer. Emily Blunt en Robert Downey Jr. geven daarnaast de meest memorabele bijrollen.

De toekomst voor ‘Oppenheimer’ ziet er zeer goed uit. Ongetwijfeld zal de film genomineerd worden voor verschillende Oscars, waaronder Beste Film, Beste Regisseur en Oscarnominaties voor de acteurs zullen ook niet ontbreken.  

'Barbenheimer'

De hype rond 'Barbenheimer' is vrij uitzonderlijk, maar nu komt de vraag: welke film moet je écht gezien hebben? Wel, eigenlijk beiden. Ze zullen ongetwijfeld een spoor achterlaten in de toekomst van de filmindustrie.

vorige volgende