Niet alleen in Genk is er met Manifesta9 momenteel een prestigieus kunstevenement aan de gang, ook aan de andere kant van het land is een heuse kunstcaravaan neergestreken. In negen Vlaamse kustgemeenten wordt namelijk voor de vierde keer de Triënnale voor Hedendaagse Kunst aan Zee Beaufort04 gehouden.

Voor de editie van dit jaar zijn werken van 27 Europese kunstenaars in negen Vlaamse kustgemeenten tentoongesteld. "Met de keuze om voor Beaufort04 uitsluitend Europese kunstenaars uit te nodigen, sluiten we geen grenzen, maar kijken we via kleine verhalen naar een gemeenschappelijke en mogelijke toekomst", zegt Beaufort-curator Philippe Van den Bossche. "De selectie kunstwerken is een weerspiegeling van wat zich op het hedendaagse Europese kunstplatform afspeelt", beaamt ook Gunter Pertry, gedeputeerde voor Cultuur in West-Vlaanderen en voorzitter van vzw ku(n)st, de organisator van de triënnale.

Windkracht

"'Beaufort' staat voor 'mooi' en 'sterk', maar het is tevens een term uit de meteorologie en duidt op de kracht van de wind", vertelt intendant Jan Moeyaert. "Beaufort bezoeken is genieten: buitengewone installaties, extra-feestelijke publieksmomenten, rondleidingen, een boeiend educatief randprogramma, busreizen, fietstochten, wandelingen…", somt de organisator op. "Beaufort is een alomtegenwoordig kunstfeest aan zee."

Op een dertigtal locaties verspreid over negen kustgemeenten (De Panne, Koksijde/Oostduinkerke, Nieuwpoort, Middelkerke/Westende/Oostende, Bredene, De Haan/Wenduine, Blankenberge, Zeebrugge) doen internationaal befaamde hedendaagse kunstenaars een artistieke ingreep.
Surf voor meer informatie naar www.beaufort04.be.

© 2012 - StampMedia - Ielse Broeksteeg, foto's: Machteld Bollen


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 16/07/2012