De lancering van Google’s nieuwe videotoepassing VEO 3 zet de creatieve onlinewereld in rep en roer. Twee Belgische YouTubers, Arne de Bleser (alias Flemish YT) en Samuel de Graef (SACHI), reageren op deze technologie die serieuze vragen oproept over de toekomst van contentcreatie. “Dat mensen, zoals ik, niet zullen beseffen dat sommige clips nep zijn, is wel even schrikken.”
Een YouTuber die een videospel speelt. Een influencer die mensen op straat interviewt. Een reporter die verslag uitbrengt in een overstroomd dorp. Het zijn voorbeelden van video’s die tegenwoordig moeiteloos gegenereerd kunnen worden door AI, via Google’s nieuwe videotoepassing VEO 3. Het is haast onmogelijk om ze van echte beelden te onderscheiden. Deze ontwikkeling opent de deur naar nieuwe creatieve mogelijkheden, maar roept tegelijk belangrijke juridische en ethische vragen op. Belgische YouTubers Arne de Bleser en Samuel de Graef bespreken wat deze technologie betekent voor creators, de authenticiteit van online content en het risico op misbruik via sociale media.
“Ja, insane gewoon”, deelt De Bleser mee. “Ik heb hier en daar wel al wat clips gezien in de periode dat VEO 3 net werd gelanceerd. Het was eng om te zien hoe realistisch die video's zijn geworden. Stel je eens voor dat oudere mensen op Facebook niet beseffen dat zulke dingen AI zijn.”
De Bleser haalt een voorbeeld aan waarbij hij misleid werd door een video die volledig door AI was gegenereerd. “Ik zag al eens een clip van iemand die het spel Fortnite speelde. Het leek alsof een echte Youtuber aan het reageren en spelen was, maar dan bleek het gewoon puur VEO 3 te zijn”, herinnert De Bleser zich. “Dat mensen - die net als ik niet altijd oplettend zijn tijdens het rustig scrollen op sociale media - niet zullen beseffen dat sommige clips nep zijn, is wel even schrikken”, voegt hij eraan toe.
“AI gaat de komende jaren nóg realistischer worden, dat gaat serieuze gevolgen met zich meebrengen” – Samuel De Graaf, aka SACHI (Youtube content creator)
Ook Samuel de Graef, bekend als SACHI op YouTube, ziet de impact van de technologie. “De kwaliteit van die artificiële intelligentie is revolutionair. Het ziet er nu al heel realistisch uit, en ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat het in de komende jaren nóg realistischer zal worden. Dat gaat serieuze gevolgen met zich meebrengen.”
Grote Zorgen
Beide makers waarschuwen voor de bredere maatschappelijke gevolgen van deze technologie.
Een van de gevaren is volgens De Graaf dat de grote hoeveelheid valse content online mensen zou wegdrijven van sociale media. "Als alles toch zo onoprecht en nagemaakt aanvoelt, gaan mensen misschien meer aanwezig zijn in het echte leven, in plaats van eindeloos te scrollen op hun gsm. Dat is de enige meerwaarde die ik zie”, verklaart hij.
Daarnaast ziet hij ook het potentieel voor misbruik. “Er gaat sowieso echt fucked up shit gebeuren met AI”, waarschuwt Samuel.
Veel content creators maken zich vooral zorgen over het feit dat hun video’s zonder hun toestemming worden gebruikt om AI-modellen zoals VEO 3 te trainen. Volgens CNBC, een Amerikaans financieel nieuws- en mediabedrijf, gebruikt Google namelijk al een deel van zijn enorme YouTube-collectie voor het trainen van deze AI-modellen, waaronder Gemini en VEO 3. De Graef ziet het anders, maar is niet onverschillig. “Dat Google mijn video’s zou gebruiken voor AI te trainen, boeit me eigenlijk niet zoveel, maar misschien moet ik daar wel wat bewuster over nadenken.” Hij vertelt dat hij al werd benaderd door enkele bedrijven die hun AI-modellen wouden trainen aan de hand van zijn video’s. “Ze wouden dat wel tegen betaling doen. Maar ik spring heel voorzichtig om met welke partners ik in zee ga, en dat moet aansluiten bij wie ik ben als content creator. Het voelde raar aan, en ik ga wel graag op mijn gevoel af wanneer ik keuzes maak over mijn creatieve projecten.”
“Dat Google video’s gebruikt van content creators zonder hun toestemming, vind ik crimineel. Het is niet omdat onze video’s op Youtube staan, dat ze die mogen gebruiken om AI-modellen te trainen” – Arne de Bleser (Youtube content creator)
Daartegenover staat Arne de Bleser, die als kleinere content creator over dit onderwerp een heel andere houding hanteert. “Dat Google video’s gebruikt van content creators zonder hun toestemming, vind ik crimineel”, zegt De Bleser scherp. “Het is niet omdat onze video’s op Youtube staan, dat ze die zomaar mogen gebruiken om AI-modellen te trainen.” Zo werkt dat niet, zegt hij. “Dat blijven onze video’s. En zonder toestemming moet je niet zomaar mijn content gebruiken om die commerciële tools te pushen.” Ook een eventuele financiële compensatie vragen, ligt voor hem moeilijk. Het is namelijk niet makkelijk om te weten welke video’s zijn gebruikt voor het trainen van AI-modellen. “Het is moeilijk te bewijzen dat jouw content gebruikt werd voor dat doeleind. Voor grote content creators met een specifieke stijl, is dat makkelijker aan te tonen. Maar kleinere creators hebben geen schijn van kans, denk ik.”
Terwijl de grens tussen echt en virtueel steeds vager wordt, groeit de nood aan duidelijke richtlijnen en respect voor het auteursrecht van content creators dus. Voorlopig blijft de toekomst van AI-video’s een onzekere mix van innovatie en voorzichtigheid — en een uitdaging waar zowel makers als platforms zich op moeten voorbereiden.