In Antwerpen vond zaterdag de tweede editie van WK Berchem plaats. Achttien ploegen van verschillende nationaliteiten namen het tegen elkaar op in een voetbaltoernooi, tijdens een groot buurtfeest in het Brilschanspark.

Na de eerste editie in 2010 organiseerde CC Berchem ook dit jaar een voetbaltoernooi. Als randanimatie tijdens een buurtfeest, maar de spelers gaan er wel voor. Maar liefst achttien ploegen vertegenwoordigden even veel naties. Niet alleen staten die we in het echte WK tegenkomen, zoals Kroatië, Engeland, Kameroen, Portugal, en natuurlijk België. Ook landen die we in Brazilië niet te zien krijgen: Libanon, Nepal, Tibet en zelfs de Hoorn van Afrika.

Allemaal streden ze voor de eerste plaats en een heuse Fairplay-prijs. En ja: ook dit WK heeft zijn eigen stickeralbum. In de aanloop van het evenement was die in verschillende winkels in het district gratis te verkrijgen. Daarnaast kon je ook in elke winkel een andere sticker vinden om erin te plakken.

Samenhorigheid

Toch is het toernooi niet de belangrijkste activiteit van het buurtfeest. ”Het hoofddoel van vandaag is samenhorigheid creëren. Het WK is eigenlijk maar randanimatie”, aldus de Berchemse sportantenne Lucie van Oers. En de samenhorigheid, die was er. Tussen de wedstrijden door trapten spelers van verschillende ploegen, jong, oud, man, vrouw, graag even nonchalant een balletje.

Er waren er allerlei spelletjes voor jong en oud: tafelvoetbal, reuzenversies van Jenga, Vier op een rij, Twister, een springkasteel… Wie wilde, kon zich ook een retrokapsel laten aanmeten bij de kapsters van Theater Savooi. Ook ’s avonds was er nog veel te doen. Na een gezellige buurtbarbecue en een optreden van OkoLO Cie du Mirador ging het feest na de prijsuitreiking nog verder met de band El Juntacadáveres en een mix van tango, rock en hiphop.

Bekijk een fotoreportage van het WK Berchem via Flickr:

© 2014 – StampMedia – tekst: Fatima-Zahra Naimi, foto's: Stefan Lambrechts



Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – Online op 23/06/2014