De Berchemse tentoonstelling ‘JAM!’ (Jonge Artiesten Museum) is op woensdag 2 december afgesloten met een slotfeest. Acht weken lang gingen meer dan 300 Berchemse kinderen aan de slag met hun handen, penselen en potloden. Hedendaagse kunstenaars, zoals Guy Rombouts en Karen Vermeren, begeleidden het proces. Het resultaat: erg fantasievolle werkjes. 

De expo ‘JAM!’ (Jonge Artiesten Museum) is een project van de jeugddienst van Berchem. Die dompelde 300 kinderen onder onder in de wereld van de moderne kunst. Uiteindelijk leidde het tot een tentoonstelling van twintig jonge artiesten.

Magy de Bie, jeugdconsulente bij de jeugddienst Berchem, verduidelijkt: “Het idee is gebaseerd op de boeken van Thais Van Der Heijden. In haar boeken maakt ze van bekende schilderijen een kinderversie. Zo kwam het idee om de kinderen een eigen werk te laten maken dat gebaseerd is op hedendaagse, Belgische kunstenaars.”

Twintig kinderen hebben acht weken lang workshops gevolgd die in het teken stonden van werken van Nadia Naveau, Guy Rombouts en Karen Vermeren. Het doel van dit project: een tentoonstelling waar jonge kunstenaars en kunstenaressen trots op kunnen zijn. En dat zijn ze ook, vertelt Zanona (10). “Ik heb alle workshops gevolgd. Ik leerde er van alles bij: van schilderen tot kleien. En er zijn al veel leuke reacties gekomen van mijn familie en vrienden”, glimlacht ze.

“Enthousiast vanaf het begin”

De kinderen reageerden allen enthousiast op het project - er haakte slechts een deelnemer af. De Bie: “Iedereen begon meteen te fantaseren. Ook een kind met een mentale beperking nam deel aan het traject, en die viel zeker niet buiten de groep. Er zit in iedereen wel iets creatiefs dat naar boven kan komen in zo’n reeks. Kinderen zijn niet bevooroordeeld maar onbevangen”, besluit De Bie.

Het werk van de Berchemse jonge artiesten is nog tot 8 januari 2016 te bezichtigen in bibliotheek De Poort.

© 2015 – StampMedia – tekst & foto’s: Arthur Van DuyseDit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 18/12/2015