HILVARENBEEK (NL) - In de groene Beekse Bergen, net over de grens, schuilt het nieuwe Nederlandse festival: Best Kept Secret. Op vrijdag 21 juni 2013 ging het uitverkochte driedaagse festival van start met een aantal grote namen als Bloc Party, Macklemore & Ryan Lewis en Arctic Monkeys.

Langs een bospad vol sfeerlichten wordt je naar het bruisende hart van het festival geleid. Best Kept Secret is een geheim dat alleen aan de ware muziekliefhebbers onthuld wordt. Het is een ontspannen festival met drie podia en een fantastische line-up in een stressvrije omgeving. Tussen de podia door ontvouwen zich talrijke eetkraampjes: met mosselen, verse frieten, barbecue, pizza’s uit de houtoven, vegetarisch, bio, bratwurst, tapas, maar ook met snoep, pannenkoeken, koffie en donuts. Rusten kan je op de vele banken, waarvan een aantal tussen de bomen hangen. Er heerst een hippiesfeer die versterkt wordt door de sierradenstanden en de alomtegenwoordige wietgeur.

Gezamenlijke euforie

Iedereen komt er genieten van de muziek. Zo is er zelfs een kraam voor de echte liefhebbers waar je tussen lp’s kan snuisteren. De main stage, hier ‘one’ genoemd, kijkt uit op een uitgestrekt meer waarachter de camping huist. Aan de muziektempels verandert de ontspanning al snel in een vloedgolf van energie die je zelden ervaart. Het publiek ondergaat een gezamenlijke euforie, met een aantal blauwe plekken als gevolg, maar dat neem je erbij.

"Do you want to hear us all night?"

Het hoofdpodium was die avond het platform voor Britse rockgroepen. The Maccabees zweepten het enthousiaste publiek op met hun ritmische indierock. Bloc Party was veelbelovend, maar maakte de verwachtingen niet waar. Frontman Kele Okereke straalde net iets te veel arrogantie uit en de groep moest het hebben van de hits. Na Bloc Party bleef zowat iedereen staan voor dé headliner: Arctic Monkeys. Alex Turner heeft in de loop der tijd heel wat zelfzekerheid verworven en de schuchtere jongen van Sheffield is ver te zoeken. De mannen brachten een spetterende show en hielden het publiek elk moment in een greep van extase. “Do you want to hear us all night?”, stelde de frontman zelfvoldaan. Dat was inderdaad wat het publiek verlangde.

Hou het stil!

Het is duidelijk dat het festival volledig rond muziek draait. De grote namen van de one worden afgewisseld met nieuwe ontdekkingen uit allerhande stijlen op de andere podia (two en three) en een geheimzinnig vierde podium met onaangekondigde performers. Er is voor elk wat wils. En als dat alles je nog niet kan overtuigen, dan kunnen de goede bereikbaarheid en organisatie, de propere toiletten, het feit dat je korting krijgt voor lege drankbekers, het lekkere eten en de groene omgeving dat hopelijk wel. Misschien is Best Kept Secret echt het ideale festival zoals ze het stellen op hun website. Maar sst … je hoorde het niet van mij.

© 2013 - StampMedia - Wided Bouchrika