Het
Belgische studentenplatform organiseerde op 17 maart voor de derde keer een studiekeuzebeurs in Brussel. Meer dan vijfhonderd toekomstige studenten, voornamelijk allochtone jongeren, bezochten de beurs en workshops. Studenten van hogescholen en universiteiten hielpen de jongeren bij hun keuze.

Alle universiteiten en een groot aantal hogescholen werden vertegenwoordigd door studenten, in tegenstelling tot de meeste SID-ins. Jongeren uit het vijfde en het zesde jaar secundair onderwijs konden al hun vragen stellen. "Studenten kunnen het best helpen. Zij staan op hetzelfde niveau als wij en zijn eerlijker", zegt Elif Arslan.

"De beurs is bijzonderlijk aantrekkelijk en divers. Het is niet gemakkelijk om te kiezen uit het aanbod. Studenten die al een stap gezet hebben in het hoger onderwijs, kunnen hier hun ervaringen delen en toekomstige studenten motiveren", zegt Brigitte Grouwels, Brussels minister van Informatica.

Kies met je hart

"Een goede studiekeuze is een garantie tot succes", stelt Raf Devos, adjunct-kabinetschef hoger onderwijs bij minister Pascal Smet. Devos herhaalde de woorden van Grouwels: "Kies met je hart." Ook de studenten achter de standen gaven telkens die boodschap mee. Devos eindigde zijn toespraak met de woorden: "Jullie kunnen rekenen op Pascal Smet om van het hoger onderwijs een betere spiegel te maken van de maatschappij."

Workshops

Nadat bezoekers de standen hadden bezocht, konden ze verschillende workshops bijwonen. Tijdens de workshop lerarenopleiding kregen ze informatie over het verschil tussen kleuter-, lager en secundair onderwijs, maar ook over welke troeven leerkrachten moeten hebben. Esra Cetin: "We kregen veel informatie die we thuis rustig kunnen nalezen. Het was zeer leerrijk en interessant."

Tijdens de workshop studiebeurs kregen de toekomstige studenten vooral praktische informatie. Zo leerden ze wanneer je in aanmerking komt voor een studiebeurs. Ook de verschillende problemen die kunnen optreden wanneer je in het buitenland wil studeren, kwamen aan bod.

© 2012 - StampMedia - Sümeyye Soydemir, foto: Safiye Bingöl