GENT FILM FEST - Het is grappig om jezelf te zien op het grote doek. Nu ik The Fifth Estate in de cinema heb gezien, ben ik er zeker van dat ik aan iets groots heb meegewerkt. Hoewel ik maar even in beeld kom, voelt het als een overwinning. Je moet er toch wel wat voor over hebben om figurant te zijn.

Figuranten zijn volgens mij net als bloemetjes op het behang. De omgeving krijgt sfeer en komt overeen met de realiteit. Figureren is eigenlijk onopvallend mee-acteren met de hoofdpersonages. Dat is ook de reden waarom regisseurs een beroep doen op figuranten en niet in het wilde weg voorbijgangers filmen.

Om de continuïteit van scènes niet te verstoren, moeten figuranten bij elke take telkens opnieuw dezelfde posities innemen, dezelfde bewegingen maken en er hetzelfde uitzien als bij het begin van de opnames. Zo gebeurt het vaak dat ik tot dertig keer op dezelfde manier voorbij de hoofdrolspelers moet stappen. Of evenveel keer minutenlang moet doen alsof ik compleet YOLO ga op een fuif, zonder mijn enthousiasme te verliezen.

Glamour en luxe

Het is niet altijd even makkelijk om in je rol te blijven tijdens een opdracht. Zo heb ik ooit moeten figureren tijdens nachtopnames in een scène op een zomerfestival, terwijl het hartje winter was. Daar stond ik dan, verkleumd en doodop na een lange schooldag, met een groepje vreemden, te doen alsof we beste maatjes waren op het coolste festival ooit.

Toch beleef ik aan sommige opdrachten niets dan plezier. Zo stond ik eens in het publiek bij de opnames van een videoclip van een lokale rockband. Dat is een hele dag amusement! Al was ik dat ene lied tegen het einde van de opnames echt beu gehoord en waren mijn moves na een paar uur stukken minder overtuigend.

The making of ... friends

Figureren is ook vrienden maken, vaak gratis eten en soms een vergoeding krijgen (een dvd, cd, wat geld of een gadget). Elke opdracht is een leuke acteerervaring, eventueel iets voor op je cv en een mogelijkheid om beroemde acteurs eens van dichtbij aan het werk te zien.

Persoonlijk vind ik het boeiend om te zien hoeveel werk er allemaal moet worden verricht om één enkele scène perfect vast te leggen en foutloos te monteren. Iedereen die eens een dagje op de set gestaan heeft, krijgt meer respect voor de mensen wiens namen op de aftiteling staan: acteurs, visagisten, stylisten, camera-, licht- en geluidsmensen, regisseurs, monteurs, producers,… en natuurlijk ook de figuranten.

© 2013 - StampMedia - Anastasia Troukhina


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 12/10/2013