Vier Vlaamse jongeren in Oost-Europa. In een voormalig Joegoslavië-land. Macedonië: zo’n 2 miljoen inwoners, met als hoofdstad het aandoenlijk klinkende Skopje. Ze vertegenwoordigen voor België het jongerenpersagentschap StampMedia tijdens een uitwisseling met het gastland, Servië, Kroatië, Bosnië en Spanje. Gedurende een week hopen ze zich in de hoofdstad een beeld te vormen van minderheden, zoals Roma en holebi’s, en vooral: hoe als journalist met die mensen om te gaan.

Een bezoek aan een Roma-kamp: daar kijken we al een hele week naar uit. Maar wanneer puntje bij paaltje komt, krabbelt de organisatie terug: geen tijd, slecht weer, beter een andere dag, ...

Maar vandaag is ons geduld op. We moeten en zullen het kamp met onze eigen ogen zien. Maar opnieuw krijgen we weinig medewerking en zonder begeleiding naar het kamp trekken, lijkt ons te risicovol. Na veertig minuten aandringen besluit één van onze Macedonische begeleiders ons toch naar een Roma-kamp in de omgeving te brengen. Een andere begeleider haakt af. "Het is er te gevaarlijk, ze zullen je beroven", wordt ons meerdere keren verzekerd. We vertrokken dan maar 'op eigen risico', met een weinig enthousiaste begeleider. Het is duidelijk dat de inwoners van Skopje niet staan te springen om zich in deze realiteit van Macedonië te begeven.

Na ons bezoek is één ding zeker: dit is onze tijd meer dan waard. Dus keren we terug. Met camera's. Zodat de mensen, die ons met open armen ontvangen hebben, hun verhaal kunnen doen aan België. En hopelijk ook de rest van de wereld.

© 2014 - StampMedia - Tekst: Valerie Schreurs & Gunther Malin, foto's: Valerie Schreurs & Maurizio Ciranni


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 10/05/2014