Voor velen is boksen de ultieme mannensport. Nochtans beoefenen ook heel wat meisjes de sport intensief. Bij De Uitdaging in Genk traint sinds april een aparte meisjesgroep.

Het Genks project De Uitdaging bestaat al heel wat jaren. De voorloper van De Uitdaging was het project 'Integratie door Sport', dat jongeren stimuleerde om meer sport te beoefenen.

Sinds 1993 is er ook een boksproject. De medewerkers van De Uitdaging ontdekten dat gevechtsporten een positieve invloed hebben op jongeren. De bokslessen vergroten het zelfvertrouwen of helpen jonge mensen om hun agressie te kanaliseren.

Uitlaatklep

Wekelijks trainen jongeren vanaf zes jaar in Genk. Sinds april is er ook een aparte meisjesgroep. Een aantal meisjes wilde liever in een aparte groep trainen. Zo verlaagt de drempel voor beginnelingen. Rany Sanna (17) bokst nog maar pas en vindt in sport een uitlaatklep. "Ik wilde me uitleven. Ik dans ook, maar boksen vind ik leuker vanwege de uitdaging."

Romina Hoogewijs (24) beoefent de sport al twee jaar. "Eerst nam ik mijn zusje en een paar vriendinnen mee, omdat ik het eng vond alleen te komen. In het begin werd ik soms wel raar bekeken. Mijn broers vroegen waarom ik niet ging dansen!"

Bloedneus

Het lijkt een agressieve sport, maar de boksers trachten elkaar niet te verwonden. "Jongeren komen hier niet om zichzelf te bewijzen", legt trainer Vango Tsirimokos (26) uit. "Ze gaan heus niet met een bloedneus naar huis. Het gaat om de techniek. Veel ouders zijn bang dat hun kinderen pijn gaan lijden. Dan nodigen we ze altijd uit om een kijkje te komen nemen."

Tsirimokos leerde de sport kennen door zijn broer, die aan thaiboksen deed. "Daarbij moet je veel meer gebruik maken van je knieën en benen, dat lag me niet zo. Ik ben op gewoon boksen overgestapt en heb hier bij De Uitdaging bijgeleerd en getraind. Sinds anderhalf jaar geef ik zelf les."

Brede schouders

"We maken hier geen onderscheid tussen boksers. Iedereen kan boksen, of je nu lang, klein, dik of dun bent. Het maakt niet uit. Sommigen komen hier voor de gezelligheid, anderen willen hun zelfvertrouwen wat opkrikken of discipline bijleren", vertelt Tsirimokos.

Hoewel heel wat vrouwelijke boksers de sport beoefenen, beschouwen veel mensen boksen nog steeds als een typische mannensport. "Er bestaan nogal wat vooroordelen", beaamt ook Hoogewijs. "Het is een intensieve sport, maar niet zo agressief. Het gaat vooral om de techniek. Sommige meisjes denken dat van boksen de lichaamsbreedte toeneemt. Ik train al twee jaar, maar ik heb geen brede schouders. Ik denk dat er meer meisjes zouden komen als ze zouden weten hoe het echt is."

Preventie

Naast het boksproject heeft De Uitdaging nog twee andere luiken. Scholen of verenigingen uit Genk kunnen groepstrajecten volgen met avontuurlijke activiteiten en samenwerkingsopdrachten. Daarnaast doet De Uitdaging ook aan preventie van alcohol-, gok-, internet- en drugsverslavingen.

© 2011 - StampMedia - Liesbeth Merckx


Dit artikel werd gepubliceerd door ExtraSport op 17/06/2011