260 asielzoekers kregen afgelopen maandag de raad een schuilplaats te zoeken in het Brusselse Noordstation. Ondertussen neemt Fedasil, het federale centrum voor asielzoekers, maatregelen om het recht op opvang te beperken. Het platform ‘Kinderen op de vlucht’ luidt de alarmbel. Het platform wil de wanpraktijken gerechtelijk aanklagen.

Fedasil weigert al sinds oktober vorig jaar om illegale families en niet-begeleide minderjarigen op te vangen. Nochtans zijn ze hier wettelijk tot verplicht. Het platform Kinderen op de vlucht waarschuwt dat de situatie de komende maanden nog zal escaleren. Sinds midden februari merken ze een spectaculaire stijging van het aantal asielzoekers uit Oost-Europa. Omdat de opvang zo verzadigd is, worden de asielzoekers de straat opgestuurd. Minstens 170 families worden sinds vorige week de toegang tot een opvanghuis ontzegt.

Sociaal drama dreigt

Het platform Kinderen op de vlucht waarschuwt voor een sociaal drama. Wie geen dak boven zijn hoofd heeft, kan niet geïnformeerd worden over zijn asielprocedure. De kans bestaat dat afspraken met strikte deadlines worden gemist. Uiteindelijk zullen de asielaanvragers desinteresse in hun eigen procedure worden verweten. Zonder opvang verliezen de asielzoekers ook de meest essentiële rechten zoals recht op voedsel, gezondheidszorg en opvang.

Het platform Kinderen op de vlucht bundelt zijn krachten met andere organisaties en instanties die hen willen steunen en herhaalt zijn oproep naar de federale regering om direct opvang te zoeken voor de asielzoekers. Indien de regeringsleiders doof blijven , overweegt het platform gerechtelijke stappen te ondernemen tegen Fedasil.

© 2010 - StampMedia - Vincent Van Nauw 


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 24/02/2010
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 24/02/2010
Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem - online op 24/02/2010
Dit artikel werd gepubliceerd door Vandaag.be op 24/02/2010
Dit artikel werd gepubliceerd door Clint.be op 24/02/2010

Dit artikel werd gepubliceerd door Zita.be op 24/02/2010
Dit artikel werd gepubliceerd door MO* - online op 25/02/2010