De cafés en restaurants in het centrum van Genk pikken graag een graantje mee van de drukte tijdens Genk On Stage. Zo ook de Genker Pop Up Bar en Café Meng, twee populaire, maar zeer uiteenlopende cafés.

De Genker Pop Up Bar opende pas in mei van dit jaar de deuren. En aan het einde van de zomer sluit de bar opnieuw omdat het gebouw in de Winterslagstraat wordt afgebroken. Genk On Stage is een mooie gelegenheid om extra volk naar het café te lokken, geven de uitbaters toe. Ze hebben daarom DJ's voorzien die 's avonds voor extra sfeer zorgen. Het optreden van DJ Wim & Dries was bedoeld als grap. De DJ-naam wees naar de Genkse burgemeester Wim Dries. Maar tijdens het optreden kwam hij zelf mee plaatjes draaien. De burgervader was overigens vroeger ook zelf DJ. Hij kent dus de kneepjes van het vak.

Hoe is de Genker Pop Up Bar ontstaan? "Wij zijn een vereniging van 25 jongeren, allemaal geboren in het jaar '89. Dit jaar zijn we dus 25 jaar," zegt Wouter. Een leuk feit. De naam is ook origineel gevonden: 'Gencker Gentlemen's Jaap Club' (GGJC). "We hebben samen gestudeerd en besloten samen een pop up bar in onze thuisstad Genk te openen." Een pop up bar is makkelijker en goedkoper op te richten dan een normaal café. Het is bovendien een populair fenomeen bij jongeren. Genoeg redenen, vond mede-oprichter Wouter.

Vlaamse kroeg

Café Meng tegenover het oud gemeentehuis is een heel andere zaak. Minder hip en trendy, maar met de authenticiteit van een echte Vlaamse kroeg. Het café mikt vooral op 30- tot 60-jarigen en minder op het jonge volkje.

"Alhoewel, jongeren springen hier ook regelmatig binnen", zegt zaakvoerder Luc. Momenteel staat het café volop in het teken van het WK voetbal. Er is een groot scherm zodat klanten gezamenlijk naar de Belgische matchen kunnen kijken. Tijdens Genk On Stage zenden ze ook de wedstrijden uit, maar het geluid gaat uit zodat de live muziek van Genk On Stage nog steeds hoorbaar is.

"Live muziek is er hier trouwens elke zaterdagavond", weet Luc. "Dan zit het hier ook goed vol." Rudy en Corine zijn bijna een vaste waarde in het café, ook op de openingsavond van Genk On Stage. Maar Rudy stond er alleen voor omdat Corine ziek was. Hij zet zich aan zijn keyboard en zet 'Blueberry Hill' in.

© 2014 StampMedia - Jules sowka; foto's: Machteld Bollen, Milou Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 28/06/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 28/06/2014