Genk on stage strikte Clouseau als headliner voor de afsluitende festivaldag. Gitarist Kris Wauters stond StampMedia vooraf nog even te woord. "We hebben voor een optreden nooit echt last van stress, eerder gezonde adrenaline."

Hoe ziet het laatste halfuur voor een optreden er eigenlijk uit? Relaxen of pure concentratie?

Kris Wauters: "We spelen ondertussen al dertig jaar met Clouseau. Het is niet dat we bepaalde rituelen hebben. Het enige wat we doen is propere kleren aantrekken en de stem even loszingen. En natuurlijk nog wat plezier maken met de band en met elkaars kop lachen. We hebben eigenlijk geen last van zenuwen. Gewoon gezonde adrenaline net voor we op moeten."

Wanneer is voor jullie het optreden van vanavond dan geslaagd?

Kris: "Voornamelijk als we er zelf een goed gevoel over hebben. Maar onze band zit vol topmuzikanten. Een optreden mislukt bijna nooit. Het voelt gewoon goed. Het publiek krijgen we ook altijd meteen mee. Pas op, ik zeg niet dat een optreden nooit kan mislukken. We spelen wel eens fouten hoor."

Met al die ervaring, hebben jullie tips voor jonge startende groepen die op Genk on stage spelen? Hoe kunnen ze even populair als jullie worden?

Kris: “Tja, er is geen algemene regel. Met Clouseau hebben we eigenlijk veel geluk gehad. We moesten zelf op zoek naar een platenlabel. Na de ene single kwam de andere en zo ging de bal aan het rollen. En toen kwam het grote succes dankzij het nummer ‘Anne’. Ondertussen zijn de tijden wel veranderd. Mensen kopen steeds minder platen. Aan de andere kant is er wel de opkomst van sociale media. Ook krijgen kleine bandjes steeds meer de kans om op te treden, zoals hier bijvoorbeeld."

Kom je overigens vaak in Genk?

Kris: “Ja, ik ben hier al vaak geweest. We hebben hier trouwens al eerder opgetreden op 'Swinging Genk', maar dat is al een lange tijd geleden. Ik heb ook vele uurtjes op de kartbaan gespendeerd, hier enkele kilometers verderop. Dus Genk is mij zeker niet onbekend.”

Hebben jullie een drukke festivalzomer voor de boeg of is er nog wat tijd voor vakantie?

Kris: "Onze zomer zit vol met optredens. Hard werken dus. Maar er is ook nog wat tijd voor vakantie, hoor. Enkele bandleden gaan nog op reis met hun gezin. Maar ikzelf blijf thuis. Ik heb geen nood aan vakantie. Ik zie muziek maken immers niet als mijn job, het is echt mijn passie."

© 2014 - StampMedia - Cato Beljaars; foto's: Pieterjan Luyten

==

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 29/06/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 29/06/2014